Zelfsturende drones gaan medicijnen naar Schiermonnikoog transporteren

ANWB Medical Air Assistance start in maart samen met UMCG Ambulancezorg een proef waarbij een drone medicijnen van het Groningse platteland naar Schiermonnikoog vervoert. De drone overbrugt zelfstandig een afstand van ongeveer 8 à 9 kilometer. 

De proef wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Momenteel worden medicijnen van het platteland via een veerboot naar de eilanden getransporteerd, iets dat soms uren duurt. Met de proef worden medicijnen sneller vervoerd. In totaal vinden tijdens het experiment dertig vluchten plaats met drie verschillende type drones. Het is nog niet duidelijk hoe lang de voertuigjes over een vlucht doen, of hoeveel kilogram deze maximaal kan vervoeren. Deze maand start de voorbereidingsfase, in maart vinden de testvluchten plaats.

Zelfbesturend met toezicht

De vluchten zijn op verschillende dagen om te kijken wat voor effect weersomstandigheden hebben op het voertuig. Omdat het effect van verschillende weersomstandigheden nog niet duidelijk zijn wordt de drone vanaf de wal gemonitord via een laptop. Het apparaat blijft tijdens de testvluchten onder toezicht, meldt ANWB-woordvoerder Markus van Tol. “In principe vliegt de drone via een autopilot-systeem. Hij heeft echter niet de mogelijkheid zelf uit te wijken. Daarom kan eventueel ingegrepen worden vanaf de kant.”

Het is momenteel niet mogelijk om wetmatig met een drone buiten het gezichtsveld te vliegen. Van Tol stelt: “Formeel moet er nog wel een vergunning gegeven worden. Maar wij verwachten hier geen problemen mee, aangezien wij de opdracht krijgen van het ministerie.”

Foto is ter illustratie. Dit geen afbeelding van het voertuigje dat de medicijnen vervoert.

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur voor Zelfrijdendvervoer.nl en RijschoolPro, het vakblad voor de rijschoolbranche

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.