Nvidia

Software laat zelfrijdende auto in sneeuw rijden op zonnige wegen

Chipfabrikant Nvidia heeft software ontwikkeld die de weersomstandigheden op de weg virtueel kan nabootsen. Zelfrijdende auto’s kunnen hierdoor in winterse omstandigheden rijden terwijl er geen sneeuwvlok gevallen is. Nvidia, bij het grote publiek vooral bekend van de videokaarten die het bedrijf voor computers maakt, wil met deze ‘visuele vertaling’ zelfrijdende auto’s trainen voor de toekomst.

De software wordt gebruikt in de staat California, waar het bijna altijd mooi weer is. Zelfrijdende auto’s worden volgens Nvidia vaak getest in ideale weersomstandigheden. Maar hoe reageert een autonoom voertuig op aangepaste weersomstandigheden zoals regen of sneeuw? Om zelfrijdende auto’s hierop voor te bereiden gebruikt Nvidia het nieuw ontwikkelde systeem.

Visuele databank

De software is gebaseerd op het bestaande het generative adversarial netwerk (GAN). Dit netwerk is vergelijkbaar met de welbekende Snapchat-filter. GAN kan een gezicht generen dat helemaal niet bestaat, maar dat wel heel echt lijkt. Nvidia gaat deze technologie nu ook toepassen in het verkeer.

GAN is voorzien van visuele databank, zoals wegen. Hierdoor leert het onderliggende patronen te herkennen. Deze gegevens worden gecombineerd met andere visuele data, in dit geval weersomstandigheden. Het systeem koppelt deze twee databanken. Uiteindelijk haalt het systeem de ruis er zelf uit en creëert het een realistisch nep-beeld.

Ming-Yu, onderzoeker bij Nvidia laat aan de website The Verge weten dat het systeem dat Nvidia heeft ontwikkeld een enorme impact zal hebben. “Het programma heeft weinig sturing nodig. In voorgaande scenario’s had je een weg waarbij er overdag en ’s nachts een beeld geschetst moest worden. Deze werden dan naast elkaar gelegd. Nu hoeft dit niet meer: als het overdag mooi weer is, kan het systeem zelf de vertaling maken naar een regenachtige situatie.”

Nvidia

Lees ook: 

Onderwerpen: ,

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur voor Zelfrijdendvervoer.nl en RijschoolPro, het vakblad voor de rijschoolbranche

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.