Denemarken wil duidelijke regels voor autonome schepen

De maritieme autoriteit van Denemarken heeft de Internationale Maritieme Autoriteit gevraagd de regels te veranderen om zo ruimte te scheppen voor het experimenteren met zelfvarende schepen. In een afgelopen maandag gepubliceerd rapport kijkt Sofartsstyrelsen met name naar het bemannen van een schip, het bepalen wie aan boord de ‘baas’ is en de mogelijkheid om de brug tijdelijk onbemand te laten en elektronische waarneming het werk te laten doen.

De ontwikkeling van zelfvarende schepen gaat snel en Denemarken wil op dit gebied een voorloper zijn en blijven, zo citeert Maritime Executive de Deense minister Brian Mikkelsen. “De regulering van autonome schepen zou geen struikelblok voor de verdere ontwikkeling ervan moeten zijn. Om die reden bevat het rapport van Sofartsstyrelsen waardevolle input.” Mikkelsen pleit er ook voor dat de regels voor autonome schepen internationaal gestandaardiseerd worden.

Navigatiebeslissingen

Volgens het rapport kunnen de regels voor geautomatiseerde maar nog altijd door mensen bestuurde schepen binnen de bestaande raamwerken worden geïntegreerd. Wel moeten er voorzieningen in die regels komen om te voorzien in elektronische in plaats van menselijke waarneming vanaf de brug van het schip. Ook moet het beter mogelijk worden om navigatiebeslissingen op afstand te nemen en moeten de kwalificaties van personeel dat een schip vanaf de kade controleert worden gedefinieerd.

Volledig zelfvarend

Als het om de volgende stap gaat, volledig zelfvarende schepen, is er ook op het gebied van regels en wetten meer nodig. Het gaat dan om schepen die uiteindelijk zelf beslissingen nemen, ook in gevaarlijke situaties waarvan de uitkomst niet op voorhand vastligt. Zo’n schip moet objecten op zee kunnen identificeren en van elkaar onderscheiden. De regels moeten ook duidelijk maken welke beslissingen bij het schip liggen en welke bij mensen, en ze moeten het mogelijk maken om schepen op grote afstand te controleren.

Lees ook: Meer ruimte voor testen autonoom varen in Nederland

Onderwerpen: ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, TaxiPro en het tijdschrift Nederlands Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.