Waymo minivan. Foto: Waymo

Idee Waymo: zelfrijdende auto wordt zachter bij aanrijding

Foto: Waymo

Waymo heeft een patent toegekend gekregen waarbij de buitenkant van de zelfrijdende auto zachter wordt als de auto een aanrijding met een fietser, voetganger of dier ziet aankomen. Door het ingrijpen van de auto krijgt het slachtoffer een minder harde klap te verwerken.

De toekenning van het octrooi is onlangs gepubliceerd. Sensoren in de zelfrijdende auto van Waymo, het zusterbedrijf van Google, kunnen voorwerpen en weggebruikers in de omgeving detecteren. Hiermee kunnen ze ook aanrijdingen aan zien komen. Door automatisch de spanning van bijvoorbeeld de bumper, motorkap of deuren aan te passen, wordt de auto ‘zachter’. De impact van een ongeluk wordt hiermee verminderd.

Kleeflaag op auto

Ondanks de toekenning van het patent, is het niet zeker dat Waymo daadwerkelijk iets met dit idee gaat doen. Daarnaast is het effect van de ‘zachte’ auto op de verkeersveiligheid ook nog niet bewezen. Eerder kreeg Waymo een octrooi op een kleeflaag op de auto, waardoor voetgangers of fietsers die geschept worden aan de auto bljiven ‘plakken’ en dus niet gelanceerd worden. De kleeflaag wordt pas actief bij een aanrijding.

Lees ook: Waymo test zelfrijdende auto in extreme hitte

Onderwerpen: ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur voor ZelfrijdendVervoer.nl en RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.