AeroVinci

Kapitaalinjectie voor ontwikkeling autonoom drone-netwerk

Credit: Verkijk

De Delftse startup AeroVinci ontvangt een investering van 300.000 euro van investeringsfonds UNIIQ en Delft Enterprises. Dankzij deze kapitaalinjectie kan AeroVinci verder gaan met de ontwikkeling van een volledig autonoom drone-netwerk. Daarnaast stelt de investering het bedrijf onder meer in staat om de technologie te onderwerpen aan een uitgebreid test programma.

Foto: Verkijk

AeroVinci is een spin-off van de TU Delft en werkt aan de ontwikkeling van de zogeheten DroneDock-technologie. Met deze technologie kunnen drones volledig autonoom opstijgen en landen, data verwerken, opladen en andere specialistische handelingen verrichten. Waar tot voor kort nog een dronepiloot nodig was, kan er met deze vernieuwde technologie gevlogen worden zonder bestuurder. Dit levert grote voordelen op, onder meer op financieel gebied.

Toepassing in de landbouw

“Wij zijn erg blij met deze financiering. Het geeft aan dat onze visie om grootschalige inzet van drones betaalbaar te maken dankzij volledige autonomie wordt onderschreven door investeerders”,  aldus Jochem Wieringa van AeroVinci. Een van de belangrijkste markten waar deze technologie kan worden toegepast is de landbouw. Daarbij kan worden gedacht aan boeren die hun land kunnen laten inspecteren vanuit de lucht en automatisch advies krijgen over een gerichte inzet van irrigatie, bemesting en pesticiden, wat zorgt voor een hogere opbrengst per hectare en lagere kosten.

UNIIQ investeert in AeroVinci vanwege de enorme potentie die uitgaat van de DroneDock-technologie. “Drones vertegenwoordigen een enorme nog onontgonnen markt. Het probleem is dat voor elke drone nu nog een menselijke piloot nodig is”, aldus Liduina Hammer Fondsmanager van UNIIQ. “Dankzij de technologie van AeroVinci wordt menselijk ingrijpen overbodig waardoor de dronemarkt versneld kan gaan groeien. Vergelijk het met de begindagen van de telefonie, toen in de centrale alle telefoontjes handmatig moesten worden verbonden. Pas toen dit proces werd geautomatiseerd, kon de telefoniemarkt pas echt gaan groeien.”

Ontstaan aan universiteit

“TU Delft behoort tot de wereldtop als het gaat om innovaties op het gebied van drones”, zegt Paul Althuis, Algemeen Directeur Delft Enterprises. “Wij vinden het mooi om te zien dat technologie die is ontstaan aan de universiteit, nu zijn weg vindt in succesvolle toepassingen zoals die door AeroVinci worden ontwikkeld”. Althuis vervolgt: “Hierdoor wordt ook de positie van de TU Delft als technologisch voorloper op drone-gebied verder versterkt en daarin investeren we graag.”

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, TaxiPro en het tijdschrift Nederlands Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.