Toyota, Lexus

Toyota presenteert zelfrijdende Lexus met eigen techniek

Toyota heeft afgelopen week een zelfrijdende auto gepresenteerd die het bedrijf zelf heeft ontwikkeld. De nieuwe techniek is verwerkt in de Lexus LS 600hL. De auto is uitgerust met lidar, een radar en camerasensoren. Er rijden al zelfrijdende auto’s rond van Toyota, maar het is voor het eerst dat het bedrijf de eigen ontwikkelde techniek gebruikt voor het autonoom rijden.

“Dit nieuwe geavanceerde voertuig is het eerste autonome testplatform dat volledig is ontwikkeld door TRI (Toyota Research Institute), en weerspiegelt de snelle vooruitgang van ons autonome rijprogramma,” zegt CEO Gill Pratt van het onderzoeksinstituut.

Lidar

“Het is een voertuig dat ontworpen is om steeds slimmer te worden”, aldus Pratt. “Het zal leren van de gewoontes en vaardigheden van de bestuurder en het zal profiteren van de gedeelde intelligentie van andere auto’s.”

Het voertuig is uitgerust met lidar: een technologie die de afstand tot een object of oppervlak bepaalt door middel van het gebruik van laserpulsen. Ook bevat de Lexus een radar en camerasensoren. Met deze techniek willen de ontwikkelaars zorgen dat de auto niet te afhankelijk is van hoogwaardige routekaarten, met name voor het gebruik op korte termijn wanneer zulke kaarten nog niet beschikbaar zijn.

Chauffeur en Guardian

Toyota heeft twee verschillende soorten systemen ontwikkeld die Chauffeur en Guardian worden genoemd. Chauffeur is bedoeld om auto’s volledig zelfstandig te laten rijden. Guardian is een rijassistentiesysteem, die continu de omgeving van het voertuig in de gaten houdt en kan waarschuwen en ingrijpen bij gevaarlijke situaties. Toyota verwacht Guardian dan ook sneller en op grotere schaal te kunnen introduceren.

Lees ook: Lexus wacht met zelfrijdende techniek tot lancering nieuwe LS

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur voor ZelfrijdendVervoer.nl en RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.