Fiat Chrysler praat ook met Uber over zelfrijdende auto’s

Fiat dashboard

Autofabrikant Fiat Chrysler is in gesprek met Uber om samen te werken op het gebied van zelfrijdende auto’s. Dat melden anonieme bronnen rondom het bedrijf aan verschillende Amerikaanse media. Fiat Chrysler zou een officiele samenwerking mogelijk aan het einde van het jaar bekendmaken. Het bedrijf werkt ook al samen met Google op het gebied van autonoom rijden.

Uber zou ondertussen ook met veel andere autoproducenten spreken over een samenwerking. Tegelijk zou Fiat Chrysler met de website Amazon.com hebben gesproken om met zelfrijdende auto’s pakketjes te laten bezorgen.

Samenwerking

De CEO van Fiat, Sergio Marchionne, praat met veel technologiebedrijven over zelfrijdende auto’s. Zo bood hij ook aan de Apple car te gaan bouwen. De automaker wil graag met zulke tech-bedrijven samenwerken omdat het zelf de kennis en middelen niet heeft om zelfrijdende systemen te ontwikkelen. Het risico hiervan kan zijn dat het bedrijf een veredelde hardware-producent wordt voor de technologie-bedrijven.

Experts vragen zich daarom af of Fiat Chrysler niet beter kan concurreren met bedrijven als Uber in plaats van met hen samen te werken. Uber kan voor die samenwerking wel een gigantische vloot auto’s ter beschikking stellen om data te verzamelen en systemen in te bouwen en deze zo verbeteren. De taxiservice kan zelf met autonome voertuigen de kosten drukken en risico’s uitbannen die er zijn met menselijke bestuurders.

Concurrenten

Concurrenten van Fiat hebben in de afgelopen tijd ook flink geinvesteerd in samenwerkingen. Zo heeft Toyota geinvesteerd in Uber en Volkswagen in Gett, een concurrent van Uber, voor een bedrag van 300 miljoen dollar. General Motors stak in januari een half miljard dollar in Lyft, weer een andere concurrent van Uber.

Fiat en Google kwamen vorige maand overeen om samen honderd zelfrijdende minivans te produceren. De voertuigen worden gebruikt om de autonome technologie van Google te testen. Deze samenwerking is de eerste van Google met een grote autofabrikant sinds het bedrijf zelfrijdende auto’s begon te ontwikkelen in 2014.

Lees ook: Google en Fiat-Chrysler werken aan zelfrijdende minivans

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.