Green Dino bouwt rijsimulator voor zelfrijdende WEpod

Producent van rijsimulatoren Green Dino heeft een simulatie gemaakt van de eerste zelfrijdende auto op de openbare weg, de WEpod. Geïnteresseerden die nog niet in de gelegenheid zijn geweest om een rit te maken in dit voertuig, kunnen met de simulator alsnog ervaren hoe het is. Green Dino is één van de sponsoren van deze zelfrijdende auto en helpt mee aan de ontwikkeling van dit voertuig.

Enkele weken geleden maakte de WEpod de eerste ritten. Het was een wereldwijde primeur, omdat voor het eerst een robotauto op de openbare weg reed. Tot dusver reden dit soort voertuigen alleen ritten op daartoe aangewezen rijstroken, zonder dat ze daarbij andere verkeersdeelnemers tegen kunnen komen. Wel gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat de WEpod de eerste meters aflegde op een stuk weg dat grotendeels was afgesloten voor andere verkeersdeelnemers.

Steward

In het voertuig zit geen stuur of gaspedaal. Met behulp van diverse technische toepassingen rijdt het voertuig zelfstandig en kan het zijn eigen omgeving scannen en er naar handelen. Als alles volgens planning verloopt, moet de auto medio dit jaar gaan rijden tussen treinstation Ede-Wageningen en de universiteit in Wageningen. Zodra het voertuig wordt ingezet als transportmiddel, rijdt de eerste tijd nog wel een steward mee. Deze kan ingrijpen als dat nodig is.

In de rijsimulatie maakt het virtuele voertuig een ritje over de universiteitscampus van Wageningen. Digitale passagiers kunnen vóór het instappen eerst bekijken hoe het voertuig er aan de buitenkant uitziet. Tijdens de rit kun je bekijken hoe het voertuig van binnen is vormgegeven en kunnen tegelijkertijd wat informatie krijgen over de gebouwen waar het langs rijdt.

Rijsimulatoren

Green Dino maakt rijsimulatoren, onder meer voor de rijlesbranche en is sponsor van het zelfrijdende voertuig. Bij de verdere ontwikkeling worden de simulatoren van het bedrijf gebruikt. Daarin kan kennis worden opgedaan over hoe de WEpod zich gedraagt in praktijksituaties.

“Je moet je voorstellen dat de WEpod eigenlijk een robot is, die nog onvoldoende inzicht heeft in het verkeer en vergelijkbaar is met een beginnende bestuurder”, legt Jorrit Kuipers van Green Dino uit. “Het weet bijvoorbeeld niet goed hoe het moet reageren op situaties die afwijken van de theorie, denk aan een auto die geen knipperlicht aanzet, maar toch rechtsaf slaat. Dat soort situaties kunnen worden getest door onze simulatoren te gebruiken.”

Rijschoolbranche

Veel klanten van Green Dino komen uit de rijschoolbranche. Ziet hij de opkomst van zelfrijdende auto’s niet als een bedreiging voor die sector? “Ik denk dat door deze ontwikkeling bestuurders niet minder, maar juist meer rijles nodig. Je ziet dat als auto’s steeds meer functies overnemen, de bestuurders zelf minder vaardig worden. Om toch op het gewenste niveau van rijbeheersing te komen en te blijven, wordt het aanleren van rijvaardigheid alleen maar belangrijker.”

De rijsimulator van Green Dino is te vinden via deze weblink:
http://wepods.nl/nieuws/maak-nu-een-virtueel-ritje-in-de-wepod

Tom van Gurp

[mcembed]Schrijf je in voor de SDC360-nieuwsbrief[/mcembed]

Lees ook: Minister wil internationaal beleid autonooom rijden na rit WEpod

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.