Geld, euro

Premies autoverzekering niet omlaag door komst zelfrijdende auto

Bron: ProMedia (VK)

Autonome voertuigen moeten het verkeer helpen stroomlijnen en veiliger maken. Veel consumenten hopen dan ook dat de verzekeringspremies zullen afnemen als hetzelfde gebeurt met de kans op ongevallen. Maar goedkopere premies liggen volgens een nieuw onderzoek niet in het verschiet. Wel zullen de verzekeringsproducten met de voertuigen en het verkeer meer veranderen.

Onlangs kwam uit een ander onderzoek naar voren dat heel wat consumenten met de komst van de zelfrijdende auto en zijn voordelen ook lagere premies verwachten dan op voertuigen die ze zelf moeten besturen. En van die mensen is weer een flink aantal bereid over te stappen naar een verzekeraar die zo’n korting biedt. Deze mensen redeneren: als autonome auto’s echt het verkeer veiliger maken, gebeuren er minder ongevallen. Dat betekent minder schade, en minder geld om uit te keren door verzekeraars.

Niet minder omzet voor verzekeraars

Het is geen onlogsiche gedachtegang. Een rapport uit 2016 van Morgan Stanley voorspelde dat de markt voor autoverzekeringen in 2040 met wel 80 procent gekrompen zou kunnen zijn. Maar een analyse door Bloomberg News Energy Finance wijst in een andere richting. De verwachting is niet dat verzekeraars minder omzet gaan draaien door de opkomst van zelfrijdende voertuigen. Wel stellen de onderzoekers dat de manier waarop en producten waarmee autoverzekeraars hun geld verdienen de komende jaren geleidelijk zal veranderen.

Verzekering tegen hacks

Wat ook zal veranderen volgens Bloomberg News Energy Finance: welke partijen de verzekering nodig hebben. Dat zullen niet zozeer de individuele bestuurders zijn, maar meer de fabrikanten van de zelfrijdende auto’s en de producenten van de onderliggende technologie. En waar de ene deur sluit, gaat de andere misschien open. Zo zal het steeds interessanter en wellicht ook noodzakelijker worden om je te verzekeren tegen hacks van zelfrijdende systemen.

Wat ook meespeelt is dat er veel dure technologie in autonome voertuigen zit. Minder ongelukken zijn mooi, maar vooralsnog zal de schade bij een ongeluk met een zelfrijdend voertuig fors duurder uitvallen dan bij de gemiddelde auto op de weg die nog een bestuurder nodig heeft.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, TaxiPro en het tijdschrift Nederlands Vervoer.

3 reacties op “Premies autoverzekering niet omlaag door komst zelfrijdende auto”

Tibi Stibi|18.06.18|23:49

‘Een rapport uit 2016 van Morgan Stanley voorspelde dat de markt voor autoverzekeringen in 2014 met wel 80 procent gekrompen zou kunnen zijn.’

een voorspelling doen voor 2 jaar eerder. dat is knap 😛

Tibi Stibi|19.06.18|08:24

ah nu is het aangepast naar 2040 🙂

in 2040 verwacht ik dat er alleen nog maar zelfrijdende auto’s zijn die gehuurd worden. het is maar de vraag of grote bedrijven als waymo behoeft hebben aan verzekeringen. ze hebben genoeg geld om problemen zelf af te dekken.

Bart Mensfort|26.06.18|15:09

Verzekering gaat eindelijk bankroet hahaha…. taxi is overbodig, parkeerplaats is overbodig, parkeergarage gaat bankroet, parkeerboetes zijn overbodig… de auto detecteert politie en rijd een straat verder, flitspalen zijn verleden tijd. Camera’s boven de weg zijn overbodig, iedere auto heeft er een aantal. Wel jammer van al die busbanen die nu met bakken uit de lucht vallen, die kunnen dadelijk allemaal weer weg!!!! 😛

Nu nod zelfreparerende auto’s, dan kan de ANWB ook goedkoper.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.