Apple geeft eindelijk toe dat het werkt aan zelfrijdende techniek

De geruchten deden al jaren de ronde, maar nu is het door Apple zelf bevestigd. Het bedrijf ontwikkelt inderdaad techniek voor zelfrijdende auto’s. Een voorlopige bevestiging van de plannen kwam eerder al, toen bleek dat de Amerikanen enkele vergunningen hadden aangevraagd voor testprojecten. De topman van het technologiebedrijf Tim Cook heeft nu eindelijk toegegeven dat wordt gewerkt aan zelfrijdende techniek.

Apple was volgens velen al enkele jaren bezig met de ontwikkeling van autonome voertuigen, onder de noemer Project Titan. Aanvankelijk leek het erop alsof het Amerikaanse bedrijf zelf een auto zou ontwikkelen. Later zou de strategie zijn gewijzigd naar een focus op uitsluitend de kunstmatige intelligentie.

Moeilijk project

“We focussen op autonome systemen”, zei Cook tegen persbureau Bloomberg. “Het is een core-technologie die we heel belangrijk vinden.” Hij noemt het project de moeder van alle kunstmatige-inteligentieprojecten en zegt dat het waarschijnlijk één van de allermoeilijkste projecten is om aan te werken.

Of Apple zich daadwerkelijk beperkt tot het zelfrijdende systeem, heeft Cook niet verteld. Het blijft dus nog onduidelijk of het bedrijf werkt aan een eigen auto, of alleen aan de soft- en hardware. Voor zover bekend zijn er geen partnerschappen afgesloten met traditionele autofabrikanten. Iets wat andere technologiebedrijven wel hebben gedaan, bijvoorbeeld Google.

Bron foto: Apple

Lees ook: Apple bezuinigt op ontwikkeling van zelfrijdende auto

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.