Apple bezuinigt op ontwikkeling van zelfrijdende auto’s

Techgigant Apple ontslaat tientallen mensen die zich bezighouden met de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. Ook overweegt het bedrijf een strategiewijziging op dit vlak, waarbij de focus verschuift van het produceren van een zelfrijdende auto naar het uitsluitend ontwikkelen van software hiervoor. Dat schrijft de Amerikaanse krant New York Times op basis van enkele anonieme bronnen.

Apple heeft de laatste jaren veel geld geïnvesteerd in het ontwikkelen van zelfrijdende auto’s, maar tot afdoende resultaat heeft dat nog niet geleid. Het bedrijf zou de laatste tijd diverse tegenslagen te verwerken hebben gekregen en twijfels hebben over de haalbaarheid van het ontwikkelen van een eigen voertuig.

Stopzetten

Reden om het project tegen het licht te houden en kritisch naar de activiteiten en uitgaven te kijken. Als gevolg daarvan heeft Apple diverse onderdelen stopgezet en werknemers te kennen gegeven dat er in het personeelsbestand wordt gesneden.

Tevens vonden de afgelopen maanden enkele personele wijzigingen plaats in de toplaag van de zelfrijdende-autodivisie. De leiding van het gehele project is eerder dit jaar in handen gekomen van Bob Mansfield, die enkele jaren geleden vertrok bij Apple, maar nu weer terug is gehaald. Tevens werd ex-Blackberry-topman Dan Dodge aangetrokken.

Terughoudend

Apple zelf is zeer terughoudend met het naar buiten brengen van informatie over zijn zelfrijdende-autoproject, in tegenstelling tot veel andere technologiebedrijven, zoals Google en Uber, die juist volop publiciteit zoeken. Slechts mondjesmaat komt er informatie naar buiten over het Titan-project, zoals Apple de ontwikkeling van autonoom rijdende voertuigen noemt.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.