Marble, robot, pizzakoerier

Zelfrijdende robot bezorgt pizza’s in San Francisco

In twee wijken in San Francisco is het sinds deze week mogelijk om een pizza te laten bezorgen middels een robot. Start-up Marble heeft in samenwerking met Yelp Eat 24 gezorgd voor het uitrollen van de nieuwe bezorgservice. Slecht nieuws dus voor pizzabezorgers in de drukke stad. 

Via een app kan gekozen worden voor de nieuwe bezorgmanier. Vooralsnog wordt er alleen in de wijken Portero Hill en Mission bezorgd. Marble-oprichter Matthew Delaney wil in de toekomst in elke stad op de wereld bezorgen met zijn systeem. De robots die momenteel bezorgen, worden nu nog begeleid door mensen om vragen te beantwoorden over de automatische apparaten.

Zelfrijdende bezorger

Voor de bezorgrobots wordt gebruik gemaakt van dezelfde techniek als bij zelfrijdende auto’s. Via de app Yelp Eat 24 wordt aan bestellers van eten gevraagd of ze de maaltijd door een robot bezorgd willen hebben. Het eten wordt in de robot geplaatst en kan er door degene die besteld heeft uit worden gehaald, door een code op de robot in te toetsen. Deze krijgt de gebruiker via een sms.

De robots kunnen zelf rijden en de weg vinden. Ze maken gebruik van de voetpaden en verplaatsen zich ook op loopsnelheid. Momenteel worden ze dus nog begeleid, niet alleen om vragen van nieuwsgierige voorbijgangers te beantwoorden, maar ze staan ook in verbinding met Marble-kantoren. Daardoor kan bij problemen worden ingegrepen en kunnen ze snel worden opgelost.

Lees ook: Bezorgrobot Domino’s komt naar Nederland

Auteur: Thom Mandos

Autoliefhebber Thom Mandos duikt voor Zelfrijdend Vervoer in de wereld van het autonome vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.