Auto in regen. Foto: iStock / c1a1p1c1o1m1

Zelfrijdende auto worstelt met slecht weer

Auto in regen. Foto: iStock / c1a1p1c1o1m1

Er moet nog heel wat gebeuren voordat zelfrijdende voertuigen echt goed kunnen omgaan met slechtere weersomstandigheden. Dat is althans één van de uitkomsten van een recente praktijktest van Michigan State University.

Veel bedrijven testen hun zelfrijdende auto’s in de delen van Amerika waar het over het algemeen vrij zonnig weer is. De weersomstandigheden vormen dan een minder grote factor in het presteren van de voertuigen. In de staat Michigan is het weer wat wisselvalliger. Daar wilde een team van MSU een autonoom voertuig laten rijden zonder andere weggebruikers en objecten te raken. Uit die test kwam naar voren dat de auto in alle vormen van slecht weer niet al te best presteerde. Dat meldt The Newswheel op zijn site.

Seizoenen en lage temperaturen

Met name regen was een flinke verstorende factor. Hoe harder het regende, hoe meer moeite de technologie aan boord had met het in beeld krijgen van objecten in de omgeving. Koude temperaturen bleken ook niet erg te helpen. Als het serieus vroor, zagen de lidarsensoren veel minder scherp wat zich direct voor de auto afspeelde dan bij gematigde weersomstandigheden. Het verschil tussen de seizoenen is een ander struikelblok. Het systeem kan een zomers landschap herkennen, maar als datzelfde landschap er in de winter heel anders uitziet, wordt het een stuk lastiger.

Onderwerpen: ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, TaxiPro en het tijdschrift Nederlands Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.