Waymo minivan. Foto: Waymo

Zelfrijdende auto’s Waymo regelmatig slachtoffer vandalen

Foto: Waymo

De zelfrijdende voertuigen Waymo die in de Amerikaanse staat Arizona rondrijden, kunnen niet alleen op positieve reacties rekenen. Geregeld zijn de auto’s het slachtoffer van vandalisme. En een testrijder kreeg al eens een vuurwapen op zich gericht.

In Chandler, een stad in Arizona, heeft de politie de afgelopen twee jaar 21 voorvallen genoteerd waarbij de zelfrijdende auto’s van Waymo het moesten ontgelden. Het meest in het oog springende incident betreft Michael Palos, die als testrijder voor Waymo rijdt. Terwijl hij een oprit naar een huis passeerde, richtte de bewoner van dat huis een handwapen op hem. En dan is er nog de bestuurder van een Jeep die in zes gevallen een zelfrijdende Waymo van de weg reed.

Zo zijn er nog veel meer incidenten, meldt The Arizona Republic. Het kwam meerdere keren voor dat er een steen naar een autonoom voertuig van Waymo werd gegooid. In tenminste één geval werden van een stilstaande auto de banden lek gestoken. In zijn algemeen hebben de mensen die dit doen een afkeer van of angst voor de ontwikkelingen waar een zelfrijdende auto voor staat.

Omgaan met incidenten

Een nadeel van al die acties is wel dat de zelfrijdende voertuigen met een enorme berg aan technologie hun weg vinden, waaronder camera’s. Alles wat er ten opzichte van de auto’s wordt gedaan, wordt dus in principe op beeld vastgelegd. Toch doet Waymo er zelden iets mee als de voertuigen het slachtoffer van vandalisme worden. Testrijders worden getraind in het omgaan met incidenten. De procedure is dat zij contact zoeken met de centrale, en niet direct met de politie – al is die mogelijkheid er volgens Waymo wel.

De man met het vuurwapen kreeg wel een paar aanklachten aan zijn broek. Hij verklaarde de voertuigen van Waymo te haten en verwees ook naar het dodelijke ongeval met een zelfrijdende Uber. Met zijn actie wilde hij de testrijder en diens werkgever bang maken. Overigens verklaarde zijn vrouw dat de man aan dementie lijdt.

Onderwerpen: ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, TaxiPro en het tijdschrift Nederlands Vervoer.

1 reactie op “Zelfrijdende auto’s Waymo regelmatig slachtoffer vandalen”

Ralph Panhuyzen|14.12.18|16:52

Twee jaar geleden waarschuwde een Mercedes baas al dat zelfrijdende voertuigen het mikpunt kunnen worden van ‘getting bullied’ door automobilisten. Ik voeg geen linkje bij, want dan wordt het bericht misschien niet geplaatst.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.