‘Autonoom vervoer veroorzaakt revolutie in toerisme’

Autonoom vervoer kan een bedreiging zijn voor de hedendaagse toeristische industrie. Dat schrijven academici van de Universiteit van Surrey en de Universiteit van Oxford in een onderzoek naar de impact van zelfrijdende mobiliteit op stedelijk toerisme.

Als voordelen van autonoom vervoer worden onder meer de toename van autonome taxi’s, minder verkeersdrukte en uitstoot en minder parkeerfaciliteiten genoemd. De onderzoekers stellen echter dat de komst van zelfrijdende voertuigen voor het toerisme ook nadelen zal hebben, meldt nieuwswebsite thestar.com.

Nieuwe mobiliteit

Deze nieuwe mobiliteitsvorm kan volgens de onderzoekers een bedreiging zijn voor restaurants en hotels, omdat het straks ook mogelijk is om in autonome voertuigen te eten en te slapen. Ook zou door de komst van zelfrijdende voertuigen de vraag naar treinreizen, touringcars, openbaar vervoer en reguliere taxi’s verminderen, wat kan leiden tot banenverlies.

Professor Cohen, afdelingshoofd van Toerisme en Transport van de School of Hospitality and Tourism Management van Surrey: “Autonome voertuigen kunnen bezienswaardigheden in steden belemmeren en hop-on hop-off-busritten mogelijk laten verdwijnen. Ook kunnen autosnelwegen ’s nachts verstopt raken met langzaam rijdende autonome voertuigen met slapende inzittenden en zal commerciële seks in dit type mobiliteit een groeiend fenomeen worden.”

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van Zelfrijdend Vervoer en adjunct-hoofdredacteur van de online vakbladen van ProMedia Group.

2 reacties op “‘Autonoom vervoer veroorzaakt revolutie in toerisme’”

Stef Bouwhuis|21.11.18|13:47

In het toerisme is straks het reserveren van een bezoek-tijdvenster gewoon. ‘Connected’ zelfrijdende voertuigen kunnen al communicerend ‘just-in-time’ aankomen. Gevolg: geen opstoppingen. Parkeren is niet nodig. Zelfrijdende voertuigen kunnen hergebruikt worden of zichzelf elders parkeren totdat ze weer worden opgeroepen. Wat betreft banen zal er veel veranderen, maar nieuwe vervoersmogelijkheden bieden mogelijkheden voor minder mobiele mensen, waardoor er nieuwe economische kansen ontstaan.

Stef Bouwhuis|21.11.18|13:58

Slapen of eten in een zelfrijdende voertuigen is natuurlijk een keer leuk, maar dat zal het restaurant of een mooi gelegen hotel niet overbodig maken. Je zoekt een topkok. locatie en/of gezelligheid. Maar het biedt ons wel mogelijkheden op mooie locaties buiten de stad te gaan wonen (of te recreëren) en als naar kantoor gaan noodzakelijk is ons in rust te laten vervoeren naar de werkplek.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.