Jaguar I-Pace van Waymo op de straten van San Francisco

Hoe reageert een zelfrijdende auto op een aanhouding?

Bron: Waymo

Het is de bedoeling dat een zelfrijdende auto de verkeersregels niet zal overtreden, maar wat als de politie toch een zelfrijdend voertuig wil aanhouden? Deze vraag bestond ook bij autoproducent Waymo. Nu heeft Waymo hierop een antwoord geformuleerd en de afspraken opgenomen in een gids voor noodgevallen en de omgang met handhaving.

Volgens Waymo zullen alle zelfrijdende auto’s politie- of andere noodvoertuigen kunnen identificeren door hun uiterlijk, sirenes en zwaailichten. De autonome auto zal dan onmiddellijk het rijgedrag aanpassen zoals gewenst wordt door de hulpdiensten, zoals langs de kant gaan staan of een andere route nemen.

Contact

Bovendien kan de politie indien gewenst ook via een zelfrijdende auto contact opnemen met het ondersteuningsteam van Waymo. Het voertuig zal namelijk zo worden geprogrammeerd dat het zal stoppen als een hulpdienst-voertuig met flitsende koplampen naar de auto seint. Als de auto stilstaat zullen de ramen en deuren automatisch ontgrendeld worden, zodat agenten of ambulancemedewerkers contact kunnen opnemen met het hoofdkantoor van Waymo.

Passagiers op de achterbank zijn niet in staat om een autonoom voertuig te laten stoppen, maar Waymo installeert wel een Help-knop in het interieur die te gebruiken is vanaf de achterbank. Bovendien heeft Waymo een protocol ontwikkeld voor de interactie met passagiers in het geval van een ongeval of als het voertuig gestopt wordt door de politie. Dat contact gebeurt in eerste instantie op afstand via schermen en speakers, maar indien gewenst kan een team worden gestuurd voor persoonlijke hulp.

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is redacteur voor Zelfrijdendvervoer.nl en OVPro, het vakblad over het openbaar vervoer in Nederland en buitenland

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.