Volvo demonstreert autonome bus in Zweden

Op een vast traject van 300 meter in de Zweedse stad Gothenburg demonstreert Volvo deze week een zelfrijdende bus. Deze bus werd tijdens de Volvo Ocean Race in het Zweedse Gothenburg gepresenteerd aan een selecte groep gasten. “Met verschillende niveaus van autonomie kunnen we nog meer voortgang maken op het gebied van veiligheid, comfort en efficiëntie”, aldus topman Håkan Agnevall.

De autonome bus is gebaseerd op een normale elektrische stadsbus, die is aangepast om hem zelfrijdend te maken. Het voertuig rijdt nu louter op een vaste route van circa 300 meter lang, binnen een afgesloten gebied. Volvo wil hier echter laten zien hoe de technologie kan bijdragen aan veiligere en meer comfortabele reizen.

Sensoren

De bus is uitgerust met sensoren die de omgeving van het voertuig constant in de gaten houden en zo de bus helpen te navigeren. Die sensoren moeten in de toekomst voorkomen dat er ongelukken plaatsvinden met objecten in de buurt van de bus. Bovendien is de bus geprogrammeerd om rustig te rijden, waarbij het optrekken en remmen soepel verloopt.

Bij de haltes stopt deze 12 meter-bus altijd op precies dezelfde plek en even ver van de stoeprand, om het voor reizigers zo gemakkelijk mogelijk te maken om in- of juist uit de bus te stappen. “De autonome bus is ontworpen om rustig te rijden, zodat de operatie energiezuinig, milieuvriendelijk en zo economisch mogelijk verloopt”, aldus de Zweedse busfabrikant.

Platooning

Volvo is van plan om dit voertuig in te zetten bij verschillende onderzoeksprojecten voor zelfrijdende mobiliteit en bekijkt met deze bus ook de mogelijkheid met bus platooning. Hierbij kunnen bussen dicht achter elkaar in konvooi rijden in het stedelijke vervoer. Volgens Volvo is dit een aantrekkelijk alternatief voor railvervoer, mits die bussen ook elektrisch zijn.

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is redacteur voor Zelfrijdendvervoer.nl en OVPro, het vakblad over het openbaar vervoer in Nederland en buitenland

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.