Navya, Europese Commissie

Europese Commissie wil Europa marktleider autonoom vervoer maken

Bron: Europese Unie

De Europese Commissie heeft een strategie opgesteld met als doel dat Europa de leiding neemt in de wereldmarkt voor volledig zelfrijdende systemen. De plannen maken onderdeel uit van het derde mobiliteitspakket van de Europese Commissie, dat is gericht op veilige, schone en ‘connected’ mobiliteit.

In ruwweg de komende tien jaar moet autonoom rijden op bepaalde vlakken in de praktijk gaan plaatsvinden. De Europese Commissie denkt dan aan vrachtauto’s in colonne (truck platooning) op de snelweg en aan langzaam rijdende voertuigen als vuilniswagens in steden. Vanaf ongeveer 2030 moet dan de stap naar volledig autonome mobiliteit worden gezet.

Voor connectiviteit moet er al op kortere termijn het nodige veranderen. Vanaf volgend jaar moeten nieuwe voertuigen zo veel mogelijk kunnen communiceren met elkaar en hun omgeving. In 2022 moeten alle nieuwe voertuigen met internet verbonden zijn. Europa zal investeren in onderzoek en nieuwe wetgeving om de uitvoering van alle plannen daadwerkelijk mogelijk te maken.

Veiliger, schoner, goedkoper

De nieuwe strategie gaat uit van een andere manier van samenwerken tussen weggebruikers. Dat kan in potentie enorme voordelen voor de mobiliteit als geheel met zich meebrengen, denkt de commissie. Vervoer wordt dan niet alleen veiliger en schoner, maar ook goedkoper en beter toegankelijk voor mensen met een mobiliteitsbeperking.

Bovendien wil de Commissie in het goederenvervoer een volledig digitale omgeving creëren voor de uitwisseling van informatie. Dit moet de administratieve rompslomp verminderen en de digitale informatie-uitwisseling in de logistiek vergemakkelijken.

Economie stimuleren

De Europese Commissie stelt dat vervoer en transport over de weg zich op een kruispunt bevinden. Steeds vaker zijn voertuigen voorzien van systemen voor rij-assistentie. Volledig zelfrijdende auto’s en vrachtwagens zullen zich ergens in de komende jaren aandienen, is de verwachting. Als al deze voertuigen met elkaar verbonden zijn en samenwerken zal dat de mobiliteit in Europa naar een hoger plan helpen tillen.

Er wordt bij deze plannen niet alleen gedacht aan schoner, veiliger, goedkoper en beter op het gebied van mobiliteit. De leiding nemen in autonoom vervoer moet ook de Europese economie stimuleren. De automotive-sector kan op deze manier wereldwijd concurrerend blijven. En dat moet zich weer vertalen in werkgelegenheid en innovatie in sectoren die leveren aan de auto-industrie.

Lees ook: Minister: wegen en wetten dit jaar voorbereiden op slimme voertuigen

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, TaxiPro en het tijdschrift Nederlands Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.