Cora, Kitty Hawk, Larry Page, Google

Google gaat autonoom vliegende taxi testen

Onlangs werd de toekomstdroom van Google-oprichter Larry Page getoond aan het publiek. Zijn visie op de toekomst van de taxi werd gemaakt door Kitty Hawk, een bedrijf dat door hem wordt gefinancierd. De vliegende taxi, die verticaal kan opstijgen, heeft de naam Cora gekregen. Inmiddels zijn ook de eerste beelden van het vliegtuigje naar buiten gebracht.

Buiten dat de vliegende taxi volledig elektrisch is, kan het ook nog eens volledig autonoom opereren. De twaalf rotoren zorgen ervoor dat Cora verticaal de lucht in kan. Doordat er zoveel rotoren worden gebruikt, wordt de kracht verdeeld, waardoor het vliegtuigje minder herrie maakt dan een normale helikopter. In de lucht wordt vervolgens een propeller gestart waardoor snelheden tot 180 kilometer per uur moeten kunnen worden behaald.

Elektrisch

Doordat de vliegende taxi elektrisch is, is het bereik nog beperkt. Volgens de eerste berichtgeving zou met een volle acculading zo’n 100 kilometer afgelegd kunnen worden. De vlieghoogte bedraagt tussen de 150 meter en een kilometer en er kunnen slechts twee passagiers mee. De bedoeling is dat er vanuit stedelijke gebieden opgestegen en geland kan worden. Door de spanwijdte van 11 meter en het lage geluidsniveau moet dat mogelijk gemaakt worden.

De Cora kan zich autonoom voortbewegen. Middels drie onafhankelijke boordcomputers wordt dat mogelijk gemaakt. In principe wordt slechts één computer gebruikt. De overige computers dienen als back-up mocht er iets aan de hand zijn met de eerste computer. Doet echt niets het meer, dan is er nog een automatische parachute aan boord aanwezig. In Nieuw-Zeeland zullen de eerste tests van het voertuig plaatsvinden. Op welke termijn dit alles gaat gebeuren en wanneer ook echt mensen mee zullen kunnen vliegen, is nog niet bekend.

Auteur: Thom Mandos

Autoliefhebber Thom Mandos duikt voor Zelfrijdend Vervoer in de wereld van het autonome vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.