Zelfrijdend busje van Nuro. Bron: Nuro

Video: zelfrijdend busje levert boodschappen af in Verenigde Staten

Voormalige medewerkers van onder meer Google, Apple en Tesla hebben een zelfrijdend busje ontwikkeld voor het bezorgen van boodschappen of pakketjes. De voertuigen moeten al aan het eind van dit jaar op de openbare weg gaan rijden in Californië.

De Californische ontwikkelaar Nuro heeft het prototype is dinsdag gepresenteerd. Nuro is bezig met een versie die geschikt is voor massaproductie. Wie van de voertuigen gebruik gaan maken, is nog niet bekendgemaakt.

Regelgeving

Het elektrische busje is even hoog als een suv, maar is wel aanzienlijk smaller van formaat en lichter van gewicht. Het is gemaakt voor stedelijke gebieden. Nuro loopt op dit moment nog wel tegen beperkingen aan als het gaat om wet- en regelgeving. Volledig autonome voertuigen zijn niet toegestaan op de openbare weg in Californië. Veel bedrijven kiezen ervoor hun producten te testen in staten die de regels al hebben aangepast voor zelfrijdende voertuigen, zoals Arizona.

Nuro verwacht echter dat het testen van deze busjes minder problemen oplevert, aangezien er geen passagiers in zitten, meldt CNN. Bovendien zijn de voertuigen relatief smal, wat kan helpen bij het navigeren door de straten en het passeren van voetgangers. Mocht het nodig zijn dan kan het voertuig zichzelf opofferen om een voetganger te beschermen, bijvoorbeeld door tegen een geparkeerde auto of boom te rijden.

‘Veteranen’

Nuro is in 2016 opgericht door Dave Ferguson en Jiajun Zhu, die een carrière achter de rug hebben bij Google (nu Waymo). Volgens de website van Nuro is er veel kennis in huis bij alle medewerkers: “We zijn veteranen in robotica, consumentenelektronica, autonome voertuigen en automotive – van Google, Waymo, Apple, Uber, Tesla en GM. We komen van ’s werelds beste universiteiten, waaronder Berkeley, Cambridge, Caltech, Harvard en Oxford.  Leden van ons team hebben talloze wereldcompetities gewonnen.”

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur voor ZelfrijdendVervoer.nl en RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.