‘Enorme files als we zelfrijdende auto niet delen’

Als we zelfrijdende auto’s niet gaan delen, zullen de files en problemen met de openbare ruimte alleen maar erger worden. Dat schrijven Anne Knol van Milieudefensie en Ananda Groag van adviesbureau ShareNL in een opiniestuk in dagblad Trouw.

Onze verplaatsingen nemen sowieso al toe, signaleren ze. Maar de zelfrijdende auto gaat volgens hen echt voor een ‘explosieve groei’ zorgen van het aantal autoritten. Immers: de zelfrijdende auto maakt reizen flink comfortabel – waardoor je tijd hebt om te werken of te ontspannen.

Bovendien biedt hij een aantrekkelijk alternatief voor het OV: hij brengt je gemakkelijk van deur tot deur. En tenslotte maakt de zelfrijdende auto autorijden bereikbaar voor nieuwe doelgroepen: voor jongeren, ouderen en minder mobiele mensen.

Lage bezettingsgraad

Daar komt volgens Knol en Groag bij dat de bezettingsgraad van de auto – nu al laag, benadrukken ze – straks nog lager wordt. Immers: je kunt je zelfrijdende auto voor een boodschap op pad sturen. Of je kunt hem rondjes laten rijden als dat goedkoper is dan parkeren.

En dit alles heeft dus een hoop files en problemen met de openbare ruimte tot gevolg. De oplossing die ze aandragen is tweeledig: benader mobiliteit integraler, in plaats van de zelfrijdende auto centraal zetten. En: stimuleer autodelen. Want alleen dan kunnen we volgens hen genieten van de voordelen van de zelfrijdende auto.

Onderwerpen:

Auteur: JanPieter Rottier

Jan Pieter Rottier is vaste redacteur van Verkeersnet.nl. Regelmatig schrijft hij ook voor Zelfrijdendvervoer.nl.

1 reactie op “‘Enorme files als we zelfrijdende auto niet delen’”

Tibi Stibi|29.11.17|22:33

zelfrijdende auto’s als taxi dienst kunnen opmaat geleverd worden. dus als er iemand alleen reist krijgt hij een 1 persoonsauto. die zullen namelijk goedkoper zijn.

ik zie dat eerder gebeuren dan dat je een uur met onbekenden in een kleine ruimte gaat zitten.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.