Presentatie regeerakkoord Rutte III

Regering gaat zelfrijdende auto stimuleren vanuit Mobiliteitsfonds

De Nederlandse regering gaat de financiering van intelligente transportsystemen (ITS), zoals zelfrijdende auto’s, vanaf 2030 onderbrengen bij het Mobiliteitsfonds. Het Infrastructuurfonds, waar nu nog de traditionele modaliteiten wegen, spoorwegen en water zijn ondergebracht, wordt daarvoor omgevormd. Dat staat in het regeerakkoord dat dinsdag door VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is gepresenteerd.

De kern van het Mobiliteitsfonds is dat niet langer de modaliteit (de vervoersvorm) maar mobiliteit als zodanig centraal staat. Tot 2030 zullen de financiële middelen nog verdeeld zijn tussen de traditionele modaliteiten.

Slimme mobiliteit

Vanaf 2030 wordt de nieuwe indeling toegepast die aansluit bij slimme en duurzame mobiliteit. Daarin is een apart budget voor beheer en onderhoud opgenomen, een budget voor het beter benutten van bestaande infrastructuur, het stimuleren van intelligente transportsystemen (ITS) als de zelfrijdende auto, CO2-neutrale oplossingen, Mobillity as a service en een budget voor de aanleg van nieuwe infrastructuur om knelpunten op te lossen.

Verder staat in het regeerakkoord dat bij het ontwerp en de aanleg van nieuwe infrastructuur rekening gehouden wordt met zelfrijdende voertuigen.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van Zelfrijdend Vervoer en adjunct-hoofdredacteur van de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.