Den Haag

Nederlandse overheid zet komende jaren vol in op zelfrijdende voertuigen

Overheid zet in op zelfrijdende auto. Bron: archief Verkeersnet.nl

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu zet komende jaren vol in op zelfrijdende voertuigen. Het departement richt zich niet alleen op de doorontwikkeling, maar ook op het tijdig aanpassen van infrastructuur en regelgeving.Die plannen heeft het demissionaire kabinet deze week bekendgemaakt.

Doel van de plannen is allereerst dat de bereikbaarheid van steden verbetert en dat mensen efficiënt en comfortabel van a naar b kunnen reizen – dus dat ze soepel kunnen overstappen tussen verschillende vervoersvormen. Met andere woorden: Mobility as a Service heeft prioriteit.

Bereikbaar houden

Een ander doel is het terugdringen van de CO2-uitstoot. Dat voornemen vloeit voort uit de ratificatie van het Klimaatakkoord van Parijs. Doelstelling is dat de uitstoot van broeikasgassen in Nederland in 2030 met minimaal veertig procent is gedaald ten opzichte van 1990 en dat in 2050 de uitstoot gereduceerd is tot nul.

Het ministerie komt met een gerichte voor alle genoemde punten. Voor de uitvoering neemt het ministerie tot 2020 de tijd. In totaal investeert het kabinet komend jaar 6,2 miljard euro in infrastructuur. Naar het hoofdwegennet gaat 2,6 miljard euro en naar het spoor gaat 2,2 miljard.

De plannen vallen in goede aarde bij de Mobiliteitsalliantie, het samenwerkingsverband van 23 organisaties in de mobiliteitsbranche. De alliantie is blij dat het kabinet investeert in duurzame en slimme mobiliteit. Want dat is nodig om Nederland bereikbaar te houden, zeggen ze. Dat de overheid meer in z’n geheel gaat kijken naar dit onderwerp, stemt de betrokken organisaties ook tevreden. Ze missen alleen wel een extra 1 miljard euro per jaar om ‘Nederland bereikbaar, economisch aantrekkelijk en leefbaar’ te houden.

Auteur: JanPieter Rottier

Jan Pieter Rottier is vaste redacteur van Verkeersnet.nl. Regelmatig schrijft hij ook voor Zelfrijdendvervoer.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.