Robot Shuttle Easy Mile

Aan huis gebonden Japanners maken uitjes met zelfrijdende shuttle

Bron: easymile.com

In verschillende plattelandsdorpjes in Japan kunnen ouderen bij wijze van proef instappen in een zelfrijdend shuttlebusje. Slaagt het experiment, dan heeft het land een oplossing voor een groot probleem: aan huis gekluisterde ouderen.

Nishikata is zo’n dorpje, beschrijft persbureau Reuters. Het ligt iets meer dan 100 kilometer boven Tokio en het heeft meerdere problemen, zoals zoveel dorpjes op het platteland. Een groot deel van de inwoners is 65 jaar of ouder en bovendien daalt het aantal inwoners snel snel – doordat ouderen overlijden of doordat jongeren wegtrekken. Zodoende zijn de dorpjes eigenlijk niet meer aantrekkelijk voor taxi- en busbedrijven. Daar komt bij dat die bedrijven ook nog eens een tekort aan chauffeurs hebben. Het gevolg: ouderen moeten achter de geraniums blijven zitten.

Comfortabel

Maar er is een oplossing. Er rijdt sinds kort, bij wijze van proef, een Robot Shuttle rond, een uitvinding van het Franse Easy Mile en het Japanse DeNA. Het rijdt zo’n 10 kilometer per uur en er passen zes mensen in. Japan raakte geïnspireerd door soortgelijke initiatieven voor ouderen in Parijs en Singapore. Gekeken wordt nu hoe het busje rijdt, hoe veilig het is, hoe andere automobilisten erop reageren en niet onbelangrijk: hoe de reizigers reageren.

Verschillende passagiers zijn al enthousiast. De 71-jarige Mieko Shimazaki vindt het karretje ‘comfortabel’ en ‘veilig’ rijden. Shizu Yuzawa, 77 jaar oud, ziet het wagentje ook wel zitten. Dan kan ze, zegt ze, in ieder geval het huis uit als ze straks zelf niet meer achter het stuur mag kruipen. De definitieve resultaten zijn nog niet bekend. Maar mochten ze goed zijn, dan zet Japan de shuttles vanaf 2020 daadwerkelijk in.

Auteur: JanPieter Rottier

Jan Pieter Rottier is vaste redacteur van Verkeersnet.nl. Regelmatig schrijft hij ook voor Zelfrijdendvervoer.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.