Autonome ‘Zero Pod’ moet ouderen weer mobiel maken

De Australische zorgverlener IRT Group werkt aan een zelfrijdend voertuig dat ouderen hun onafhankelijkheid deels terug moet geven. De ‘Pod Zero’ is een voertuig dat geprogrammeerd is om senioren in een afgesloten gebied binnen een verzorgingshuis te vervoeren. Het bedrijf is naar eigen zeggen hiermee de eerste die autonoom vervoer op deze doelgroep toespitst.

Inwoners openen simpelweg de app, vullen een tijd in waarop ze opgehaald willen worden, en waar ze naar toe willen. De senior wordt vervolgens door de autonoom rijdende auto opgehaald en naar de plaats van bestemming gebracht.

In november wordt het voertuig gepresenteerd op de ‘Information Technology in Aged Care’-conferentie. Na deze conferentie zal het eerste exemplaar in één van de IRT Group-verzorgingshuizen getest worden. De testen gaan plaatsvinden in het verzorgingscentrum Kangara Waters in de Australische stad Brisbane.

Ouderen niet afschrijven

‘’Wij zien genoeg gepensioneerden die mentaal nog erg sterk zijn, maar autorijden hebben moeten opgeven door lichamelijke problemen’’ vertelt Yasoda Poudel, verzorger bij Kangara Waters. Daarnaast ziet ze dat de doelgroep steeds meer afhankelijk wordt van haar omgeving. De ‘Pod Zero’ geeft ouderen een stukje zelfstandigheid terug.

Volgens Poudel kan dit heel veel betekenen voor een groep die steeds groter wordt: ‘’Dit soort mensen zijn afhankelijk van familie of vrijwilligers. Door dit initiatief kunnen ouderen die normaal gesproken thuis zitten, zich toch voortbewegen. Een belangrijk gevolg hiervan is dat ouderen niet geïsoleerd raken maar aansluiting vinden in de maatschappij.’’ Het doel van de Pod Zero is dan ook de levenskwaliteit van senioren te verbeteren.

Kwestie van tijd

Volgens projectleider Winston Mitchell is het geen vraag of, maar wanneer autonoom rijden gaat gebeuren. Daarnaast vertelt hij dat de pilot die plaatsvindt in november als doel heeft de ouderen effectief te laten werken met het voertuig.

De Pod Zero zal zich voorlopig alleen voortbewegen binnen verzorgingstehuizen, maar IRT hoopt dat het zelfrijdende voertuig binnenkort ook op de openbare weg te vinden is.

Bron foto: RDM Group

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.