‘Fietsers vertrouwen zelfrijdende auto meer dan menselijke bestuurder’

Fietsers hebben meer vertrouwen in zelfrijdende software dan in normale chauffeurs. Dat blijkt uit een onderzoek van een belangenvereniging voor fietsers en voetgangers in Pittsburgh. Deze Amerikaanse stad is één van de plekken waar Uber momenteel op commerciële basis autonome voertuigen inzet voor taxiritten.

De organisatie Bike Pittsburgh vroeg aan inwoners van de stad hoe ze denken over de aanwezigheid van zelfrijdende auto’s. “Eerlijk gezegd dacht ik dat mensen wat terughoudend zouden zijn om in de buurt van autonome voertuigen te rijden. Maar ze zeiden dat ze zich juist prettiger voelen naast een zelfrijdende auto dan naast een menselijke bestuurder”, aldus Eric Boerer van de fietsersorganisatie tegen National Public Radio.

Onvoorspelbaar

Fietsers worden gezien als een belangrijke horde voor autonome voertuigen. De onvoorspelbaarheid van fietsende verkeersdeelnemers is groter dan van bijvoorbeeld auto’s. Daardoor is het lastig voor zelfrijdende software om te leren omgaan met deze vorm van vervoer.

Waymo ziet fietsers, en ook voetgangers, als zeer kwetsbare weggebruikers. “Daarom leren we onze zelfrijdende voertuigen om voorzichtig met ze om te springen”, legt Nathaniel Fairfield uit. Zo heeft het Google-zusterbedrijf zijn auto’s geleerd om altijd ongeveer een meter afstand te houden, in overeenstemming met de betreffende wetgeving. Als er niet genoeg ruimte is, passeert de auto de betreffende fietser niet.

Slachtoffers

In de VS is fietsen de snelst groeiende manier van pendelen. Helaas vallen er behoorlijk wat slachtoffers bij verkeersongelukken. Bijna duizend Amerikaanse fietsers overleden in 2015 bij een ongeval. Zo’n 45.000 raakten gewond. Veel ongevallen in het verkeer worden veroorzaakt door menselijk falen. Juist die factor kan worden weggehaald door autonome voertuigen te gebruiken.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.