India wil geen zelfrijdende auto uit vrees voor banenverlies

De Indiase politiek zegt ‘nee’ tegen de zelfrijdende auto. De regering vreest dat autonome voertuigen zorgen voor veel banenverlies en wil er daarom niet aan. Dat zegt transportminister Nitin Gadkart. India is na China het land met de meeste inwoners en heeft diverse grote autoproducenten, waaronder Tata Motors, het moederbedrijf van het Britse Jaguar-Land Rover. Daarnaast komt de grootste tractorfabrikant ter wereld Mahindra & Mahindra uit het Aziatische land.

Als voertuigen in de toekomst volledig zelfstandig kunnen rijden, is er geen behoefte meer aan menselijke chauffeurs. Dat kan grote gevolgen hebben voor de werkgelegenheid. “In een land dat kampt met werkloosheid gaan we geen technologie toestaan die banen wegneemt”, zegt Gadkari tegen de Hindustan Times.

Chauffeurs

In het Aziatische land is momenteel werk voor ongeveer 2,2 miljoen chauffeurs. Verspreid in het land worden honderd opleidingscentra opgezet om aan de vraag te kunnen blijven voldoen. De komende vijf jaar gaan waarschijnlijk zo’n half miljoen mensen aan de slag als taxibestuurder.

Een automotive-expert van consultancybureau Price Waterhouse & Co wijst in hetzelfde artikel op de komst van computers. Daarvan werd ook gezegd dat ze zouden zorgen voor banenverlies. “Niet alle technologie brengt werkloosheid met zich mee. Je moet zorgen voor een juiste balans”, aldus Abdul Majeed van PwC.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.