Mobileye

Autoverhuurders stappen in markt voor zelfrijdende auto’s

Bron: Mobileye

Twee autoverhuurders zijn recentelijk een samenwerking aangegaan met twee technologiereuzen. Hertz heeft een akkoord gesloten met Apple, terwijl Avis samenwerkt met Google-moederbedrijf Alphabet. De verhuurders lenen auto’s uit aan beide techbedrijven, die ze gebruiken voor tests met zelfrijdende soft- en hardware.

Uit gegevens van de Californische tegenhanger van het RDW, namelijk de California Department of Motor Vehicles, blijkt dat Apple wil samenwerken met Hertz. Eerstgenoemde kreeg in april toestemming om testen met drie zelfrijdende auto’s uit te voeren op de openbare weg.

Uit de gepubliceerde documenten blijkt een overeenkomst tussen Hertz-dochtermaatschappij Donlen en het technologiebedrijf. Het gaat om de Lexus RX450h, meldt het Amerikaanse dagblad Chicago Tribune. Deze voertuigen worden toegevoegd aan het al bestaande testwagenpark van Apple, dat onder meer bestaat uit een handvol auto’s waarmee zelfrijdende technologie wordt getest in de regio San Francisco. Zoals bekend is ook Google zeer actief met de ontwikkeling van autonome systemen. Om dit verder gestalte te geven, huurt het bedrijf enkele voertuigen van Avis.

Toekomst

Dat autoverhuurders zich bezig houden met autonoom rijden, is niet verwonderlijk. Hun toekomstperspectieven staan onder druk door de opkomst van zelfrijdende auto’s. Veel investeerders twijfelen aan de rentabiliteit van deze sector als autonoom rijden straks gemeengoed is geworden. De waarde van het Hertz-aandeel is in de laatste twaalf maanden dan ook met 75 procent gedaald. De aankondiging van de samenwerking met Apple zorgde voor een kleine opleving van dat aandeel.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.