Meerderheid Nederlanders ziet niets in zelfrijdende auto

Bron: Mercedes

Meer dan de helft van de Nederlanders zit niet te wachten op een zelfrijdende auto. Ze houden liever zelf controle over het stuur. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. Slechts een derde van de ondervraagden staat positief tegenover de komst van autonome mobiliteit.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van zelfsturing.it, een initiatief van trendwatcher Vincent Everts. Maurice de Hond peilde de mening van 1.500 Nederlanders over diverse technologische innovaties. Ook de mening over zelfrijdende auto’s werd gevraagd.

Zelf rijden

Zo’n 55 procent gaf aan liever zelf de auto te besturen dan het over te laten aan techniek. Nog eens twaalf procent staat er neutraal tegenover. De overige 33 procent ziet wél graag dat autonome voertuigen een belangrijkere rol vervullen in het dagelijkse wegverkeer.

Everts ziet de uitslag van het onderzoek niet als een bewijs dat Nederland de zelfrijdende auto niet gaat omarmen. Zodra mensen zien dat het werkt, maken ze er alsnog gebruik van, denkt hij. De trendwatcher verwacht dat arbeidsproductiviteit toeneemt zodra autonome mobiliteit gemeengoed wordt in ons land.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

2 reacties op “Meerderheid Nederlanders ziet niets in zelfrijdende auto”

Tibi Stibi|31.05.17|13:16

ben benieuwd wat enquêtes zeiden in 1999 over de mobile telefoon.

ik denk niet dat deze onderzoeken veel zin hebben. er is een markt voor zelfrijdende auto’s dus die zullen er komen. een zelfrijdende vrachtauto zal vrachtverkeer snel overnemen wegens kosten besparing. zelfrijdende auto’s zullen ov overnemen omdat het prive, sneller en goedkoper is. dan heb je de schaal om verder uit te breiden en zullen we zien wie daarna volgen. ouderen, kinders, mensen zonder rijbewijs en dan uiteindelijk…

johannes wilhelmus rat|31.05.17|14:09

Hans Rat
mixed feelings; “Freude am fahren”?; zet Youp je straks weg als lullo zoals buckler drinkers. In de stad nemen ze teveel ruimte in . Natuurlijk kan het technisch. Hype van technobedrijven en nerveuze auto industrie die elkaar opjutten. Kijk nog eens naar de stedelijke ontwerpen van le Corbusier; gelukkig zijn die vergeel.
De promofilmpjes amerikaanse sub urbs.
zelf rijdende buurtbus kan wel maar dan mis je die aardige chauffeur. wel lekker als de automaat hem in een klein plekje wringt

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.