‘Opkomst zelfrijdende auto zorgt voor vrees bij eigenaren Q-Park’

Uitbater van parkeerplaatsen Q-Park is verkocht omdat diverse aandeelhouders vrezen voor de opkomst van zelfrijdende auto’s. Als autonoom rijden eenmaal gemeengoed is geworden, hoeven ze minder vaak in de stad te parkeren. Een parkeerplek aan de rand van de stad is afdoende. Het voertuig kan immers vanuit daar zijn eigenaar ophalen en zo parkeerkosten verminderen.

Eerder deze week werd bekend dat Q-Park in handen komt van KKR. De Amerikaanse investeringsmaatschappij betaalt zo’n drie miljard euro voor het parkeerbedrijf. De huidige eigenaren zijn vooral pensioenfondsen en verzekeraars.

Winstgevendheid

Een deel van hen twijfelt echter aan de winstgevendheid van Q-Park op de lange termijn. Dat meldt RTL Z. Als veel mensen straks beschikken over een zelfrijdende auto is het makkelijker om het voertuig niet meer in het stadscentrum te parkeren, maar aan de rand van de bebouwde kom.

Als een auto echt zelfstandig kan rijden, kan hij ook vanaf zijn parkeerplaats autonoom naar het stadscentrum komen om de eigenaar op te halen. En aan de rand van een stad kan vaak gratis worden geparkeerd. Ook als autonoom rijden pas over een fiks aantal jaren doorbreekt, is het toch goed om daar nu al rekening mee te houden, is de gedachte.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.