‘Kwart van alle kilometers wordt zelfrijdend afgelegd in 2030’

Een kwart van alle gereden kilometers in Amerika wordt afgelegd door zelfrijdende auto’s in 2030. Tevens worden deze kilometers grotendeels op stroom verreden. Dat stelt adviesbureau Boston Consulting Group. Volgens het bedrijf zorgt het kostenvoordeel en het steeds verder dichtslibben van grote steden voor een fikse toename van de autonome kilometers in de komende dertien jaar.

Momenteel zijn volledig zelfrijdende auto’s nog niet verkrijgbaar voor het grote publiek. Toch verwachten de Amerikaanse onderzoekers dat deze nieuwe vorm van mobiliteit de komende tijd wortel gaat schieten. Niet zozeer doordat deze autonome voertuigen door particulieren worden gekocht, maar wel omdat ze worden gebruikt door grote vervoersbedrijven, bijvoorbeeld Uber en Lyft.

Autobezit verschuift

Als dergelijke vervoersdiensten grootschalig worden ingezet, is voor particulieren de noodzaak om zelf een auto te kopen kleiner. Dat heeft een gunstige uitwerking op het huishoudboekje van menig weggebruiker, wat bovenstaand scenario alleen maar reëler maakt. Ook het autodelen draagt bij aan de toename van automatisch gereden kilometers.

De consultants verwachten niet dat door deze ontwikkeling de autoverkopen instorten. De totale vraag naar voertuigen blijft groot, maar er vindt een verschuiving plaats op het gebied van eigendom en de manier waarop ze worden gebruikt.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

1 reactie op “‘Kwart van alle kilometers wordt zelfrijdend afgelegd in 2030’”

Tibor Strausz|12.04.17|09:45

ik voor zie niet dat er een lange periode komt waarbij maar een deel zelfrijdend is. de technologie komt alleen op de markt als het echt goed is en als het echt goed is dan heeft het zo veel voordelen dat het snel gemeen goed zal worden. er zijn geen productie problemen een bestaande auto ombouwen is zelfs mogelijk.
vervoersbedrijven zullen de eerste zijn die meteen hun personeel kunnen vervangen en zo op kosten besparen. taxi’s en alle deel auto’s natuurlijk ook meteen. dan de huidige ov-ers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.