Mercedes, zelfrijdend, autopilot, bus

Europa werkt samen voor komst zelfrijdende auto

Mercedes-Benz Future Bus met CityPilot

In Rome hebben 29 Europese landen een intentieverklaring ondertekend om samen grensoverschrijdend geautomatiseerd wegtransport te testen en te optimaliseren. Alle EU-landen zijn betrokken, behalve het Verenigd Koninkrijk. Ook Noorwegen en Zwitserland doen mee aan het project.

Dat meldt de Belgische krant De Morgen. De intentieverklaring gaat over het bouwen van de infrastructuur ten behoeve van autonoom vervoer. Ook wordt het aantal testen opgevoerd. Centraal staat het grensoverschrijdende karakter van de verklaring: de auto’s mogen niet stil komen te staan na het passeren van een landsgrens.

5G-verbinding

“Grensoverschrijdende pilootprojecten en een gezamenlijke aanpak van dataverkeer zullen de Europese auto-, technologie- en telecomsectoren het voordeel geven van een geharmoniseerde en eengemaakte markt van 500 miljoen consumenten”, zegt de Europese Commissie. Ook 5G-connectiviteit is een belangrijke pijler. De EU wil tegen 2025 een aangesloten 5G-verbinding hebben in alle stedelijke gebieden en langs de belangrijke wegen en spoorwegen.

Eerder dit jaar was er al een akkoord tussen Frankrijk en Duitsland gesloten om een grensoverschrijdende corridor te bouwen tussen de regio’s Lorraine (Frankrijk) en Saarland (Duitsland) om zelfrijdende voertuigen te testen. Die test krijgt een vervolg in andere lidstaten.

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van Zelfrijdendvervoer.nl ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

Onderwerpen:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur voor ZelfrijdendVervoer.nl en RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.