Vervoerder Nedcargo wil semi-autonoom vrachtschip

Het Nederlandse vervoersbedrijf Nedcargo laat een semi-autonoom varend schip bouwen. Momenteel wordt in Servië gewerkt aan het casco. De zelfvarende techniek moet in een later stadium worden ingebouwd. Door meer gebruik te maken van autonome vaartuigen moet de scheepvaart concurrerend blijven met het wegtransport. Dat zegt Nedcargo-eigenaar Diederik Antvelink.

Het nieuwe schip krijgt de naam ECS Gouwenaar 2 en krijgt diverse autonome toepassingen aan boord, schrijft het vakblad Logistiek. Dit moet resulteren in een schip dat kan worden bestuurd op afstand en dat zorgt voor betere doorstroming van schepen. Ook moet het een efficiëntere vaarwijze mogelijk maken.

Volledig autonoom

Nog dit jaar moeten diverse technieken worden ingebouwd. Nedcargo denkt daarbij aan onder meer ‘bridge collision prevention’ en ‘link tracking system’. Daarna moeten er andere systemen aan worden toegevoegd op het gebied van semi-autonoom of zelfs volledig autonoom varen.

Nedcargo denkt dat de scheepvaart een betere concurrentiepositie krijgt ten opzichte van trucks door gebruik te maken van de nieuwe technieken. Zo kan het aantal bemanningsleden worden gereduceerd, wat kostenvoordelen oplevert. Daarmee wordt meteen het probleem getackeld van teruglopende beschikbaarheid van scheepsbemanning. De vervoerder wil een ontheffing krijgen om met minder bemanning te varen, schrijft het vakblad.

Bron foto: Nedcargo

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.