Britse politiek wil speciale verzekering voor zelfrijdende auto

Bron: Jaguar Land Rover

De Britse politiek heeft plannen voor invoering van een nieuw type verzekering, die is toegespitst op zelfrijdende auto’s. Hierbij is sprake van een gecombineerde aansprakelijkheid. In geval van een ongeluk kan zowel de bestuurder als het zelfrijdende systeem aansprakelijk worden gesteld. Dit moet de opkomst van autonome mobiliteit gemakkelijker maken.

Volgens de plannen moeten bestuurders van zelfrijdende voertuigen een speciale verzekering afsluiten. Dit moet ervoor zorgen dat de schade altijd gedekt is in geval van een ongeluk, dus ook als het autonome systeem het voertuig bestuurt. De verzekering zorgt ervoor dat gedupeerden de schade vergoed krijgen, waarna de verzekeringsmaatschappij de schade verhaalt op de veroorzaker van het ongeluk. Dat kan dus ook de autofabrikant zijn.

Controle overdragen

Door deze nieuwe vorm van verzekering te introduceren, moet geen gesteggel ontstaan over bij wie de gedupeerde zijn schade moet verhalen. De nieuwe wetgeving, die nog niet definitief is, staat ook toe dat menselijke bestuurders de controle over het voertuig overdragen aan de zelfrijdende techniek.

De verzekeringsbranche heeft gezegd dat onzekerheid rondom de introductie van zelfrijdende voertuigen aanvankelijk kan zorgen dat verzekeringen duurder worden. Echter, als deze nieuwe vorm van mobiliteit gemeengoed is geworden, zorgt dit voor veiliger verkeer. En dat maakt verzekeringen weer goedkoper, aldus een woordvoerder van de belangenorganisatie van Britse verzekeraars.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.