Automatisch rijden goedgekeurd door Duitse politiek

Menselijke en automatische bestuurders worden voor de Duitse wet gelijk. Dat heeft het kabinet bij de oosterburen woensdag besloten. Met de wetswijziging moet de weg worden vrijgemaakt voor autonome voertuigen, omdat het voortaan is toegestaan dat zelfrijdende systemen de macht over het stuur overnemen. Verantwoordelijk minister Alexander Dobrindt spreekt van de meeste moderne verkeerswet van de wereld.

“Automatisch rijden is de grootste mobiliteitsrevolutie sinds de uitvinding van de auto zelf”, zegt Dobrindt in een bericht op de website van het Duitse ministerie van Verkeer. “We maken het mogelijk dat automobilisten tijdens het rijden, het stuur loslaten om hun e-mail te checken of op internet te surfen.” De menselijke bestuurder is pas verplicht de controle van het voertuig weer over te nemen op het moment dat het systeem daarom verzoekt, of als blijkt dat het niet meer goed functioneert.

Zwarte doos

Autonome voertuigen krijgen echter wel een zwarte doos aan boord, net als vliegtuigen. De gegevens die daarin worden verzameld, moeten duidelijk maken wanneer het voertuig machinaal werd bestuurd en op welke momenten de inzittende het voertuig bestuurde. Dit kan van belang zijn wanneer er een ongeluk is gebeurd en bijvoorbeeld de aansprakelijkheid moet worden bepaald.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.