2getthere

Transferpunt voor overstappen op zelfrijdend vervoer

Een ‘hub’ aan de A10 waar mensen kunnen overstappen van hun eigen vervoersmiddel op een zelfrijdende CityPod, die ze verder Amsterdam inbrengt. Dat idee is voortgekomen uit een onderzoek naar de integratie van infrastructuur en stedelijke ontwikkeling bij de A10 rond bij Amsterdam.

Het onderzoek werd uitgevoerd door een multidisciplinair team bestaande uit de architecten van UNStudio, de mobiliteitsconsultants van Koffeng, dataspecaliste Geophy en 2getthere, dat toepassingen voor zelfrijdend vervoer ontwikkelt. Momenteel is die A10 vooral een barrière tussen de gebieden binnen en buiten de ring, wat de ontwikkeling ervan vertraagt. Het onderzoek draagt mogelijkheden aan om van het gebied rond de snelweg een aantrekkelijke bestemming met een positieve uitstraling te maken.

Eten en winkelen

Het idee van het team heeft de naam The Hub gekregen, een plek met verschillende gebruiksfuncties. Daar kan dan de overstap worden gemaakt van het eigen vervoer naar een schonere, slimmere en gedeelde variant. Op de hub kunnen mensen parkeren, eten en winkelen, maar ook overstappen op de zelfrijdende CityPod. Vanaf het transferpunt is het zo’n tien minuten met de CityPod naar het centrum van Amsterdam, zo beloven de bedenkers van het plan.

Minder voertuigen

Robbert Lohman van 2getthere stelt dat “vervoer delen cruciaal is in het verbeteren van de duurzaamheid en leefbaarheid van een stad. Gedeeld gebruik, elektrisch vervoer en zelfrijdende voertuigen zijn gelijktijdige ontwikkelingen die met elkaar samenhangen. De voordelen van de ene ontwikkeling worden steeds meer synoniem met de voordelen van de anderen. Gedeeld of openbaar vervoer is een vereiste om het aantal voertuigen in een stad terug te dringen.” In dit geval kan het beoogde systeem duizend mensen per uur van de hub naar de stad brengen, waarbij ongeveer elke 75 seconden een voertuig vertrekt. Of en wanneer de hub er komt is nog onbekend.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, TaxiPro en het tijdschrift Nederlands Vervoer.

1 reactie op “Transferpunt voor overstappen op zelfrijdend vervoer”

Tibor Strausz|14.11.16|19:24

ik denk dat zodra er zelf rijdende pods de stad in kunnen ze ook op de snelweg rijden. dan is het veel handiger om de hele reis met de zelfde pod te doen dan halverwege over te stappen op een punt waar het heel druk is.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.