Pilots zonder chauffeur voortaan toegestaan in Nederland

AMSTERDAM - Minister Melanie Schultz van Haegen arriveert dinsdag in Amsterdam bij het Paleis op de Dam voor de nieuwjaarsreceptie van koningin Beatrix.

De Nederlandse overheid wil meer ruimte maken voor testen met zelfrijdende voertuigen. Daarom moet het voortaan mogelijk zijn om pilots met auto’s uit te voeren, waarbij er geen chauffeur meer achter het stuur zit. Dat maakte minister Schultz van Infrastructuur en Milieu bekend tijdens Prinsjesdag.

“Het ministerie zet het komende jaar samen met andere overheden en marktpartijen volop in op slimme mobiliteit en de ontwikkeling van intelligente verkeerssystemen”, meldt de bewindsvrouw. “Daarbij kunnen voertuigen met bijvoorbeeld verkeerslichten en verkeerscentrales communiceren, zodat het verkeer vlotter doorstroomt.”

Experimenten

De wetgeving hieromtrent wordt de komende tijd aangepast, zodat het ook mogelijk wordt om experimenten te doen met zelfrijdende voertuigen op de openbare weg zonder dat er een bestuurder in het voertuig zit. Dat is in sommige andere landen al wel toegestaan, maar kan in ons land nog niet. Omdat de Nederlandse overheid ons land als een geschikte proeftuin ziet, wil het deze stap zetten.

Tevens wordt gewerkt aan een nieuwe generatie reisinformatie-diensten. Het gaat om ‘realtime’ reisinformatie over bijvoorbeeld een ongeluk of lokale gladheid, die weggebruikers via hun eigen navigatiesysteem kunnen ontvangen. “Bestuurders kunnen daarmee tijdig anticiperen op hetgeen ze weliswaar nog niet zien, maar wel gaan tegenkomen op de route”, aldus Schultz.

Kom alles te weten over de laatste ontwikkelingen op het gebied van zelfrijdende auto’s door een bezoek te brengen aan de SDC Summit 2016. Dit tweedaags seminar over autonome voertuigen vindt plaats op woensdag 12 en donderdag 13 oktober 2016 in Expo Houten. Kijk voor meer informatie op: www.sdcsummit.com/

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.