Amsterdam krijgt zelfvarende boten op grachten

In Amsterdam gaan vanaf volgend jaar diverse boten varen, die zich zonder menselijke tussenkomst voortbewegen op het water. Ze worden ingezet om zowel personen als goederen te vervoeren. Kosten voor het project zijn 25 miljoen euro, bijeengebracht door de technische universiteit van de Amerikaanse plaats Massachusetts en het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS). Bij de ontwikkeling van de boten zijn ook de universiteiten van Delft en Wageningen betrokken.

De boten worden ingezet als een soort on-demand taxidienst, “vergelijkbaar met Uber”, aldus de initiatiefnemers. Het wordt naar alle waarschijnlijkheid een betaalde vervoersdienst. Daarnaast gaan de boten, roboats geheten, dienst doen als pakketdienst en kunnen ze worden ingezet bij evenementen.

Boten als brug

Hierbij wordt gedacht aan het vormen van een soort brug om grote verkeersstromen op te vangen. Door de schepen op deze manier te gebruiken, maken minder mensen tegelijkertijd gebruik van veerboten. Daardoor moeten lange wachtrijen worden verminderd. Tevens kunnen de roboats bodemanalyses doen en het makkelijker maken om fietsen uit de grachten te halen.

De eerste exemplaren moeten volgend jaar te water gaan in de hoofdstad, wat het begin is van een uitgebreide testperiode. Het is allerminst uitgesloten dat andere stedelijke gebieden gaan volgen. Loco-burgemeester Kajsa Ollongren van Amsterdam is verheugd met het project en vindt dat de hoofdstad een geschikte plek is voor de primeur, aangezien daar al lange tijd een relatie wordt gelegd tussen technologie en water.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.