Autonome Volvo, FMX-truck

Video: zelfrijdende Volvo-truck ingezet in Zweedse mijn

Volvo gaat dit najaar een test uitvoeren met een volledig zelfrijdende vrachtauto in de Boliden-mijn in het noorden van Zweden. Dit voertuig moet ondergronds ingezet gaan worden op een traject van ongeveer 7 kilometer en zal zich op het diepste punt wel 1320 meter onder de grond bevinden. Later in het jaar wordt de proef uitgebreid met nog twee autonome Volvo FMX-trucks. De pilot duurt in totaal 1,5 jaar.  

Volvo heeft al eerder tests uitgevoerd met de zelfrijdende vrachtauto’s, maar het is de eerste keer dat een dergelijk voertuig werkelijk regulier wordt ingezet bij de ondersteuning van het werk. “De resultaten zullen zeker waardevolle input opleveren in onze missie om technische vooruitgang te vertalen naar praktische klantvoordelen”, aldus Claes Nilsson, president van Volvo Trucks.

Efficiëntie en productiviteit

Volvo heeft hoge verwachtingen van de voordelen van zelfrijdende vrachtauto’s in de logistieke sector. “Zelfrijdende trucks hebben een significant aandeel in het vergroten van de transportefficiency en -productiviteit”, aldus de fabrikant. “In het bijzonder in mijnen, havens en op andere moeilijk bereikbare of zeer gecontroleerde plaatsen met veel herhaalde transportbewegingen.”

De Boliden-mijn is gelegen in het Zweedse Kristineberg en hier wordt erts gewonnen. Volvo noemt deze proef veelbelovend voor de ontwikkeling van zelfrijdende voertuigen.De verwachting is dat vrachtauto’s eerst alleen ondergronds kunnen worden ingezet, maar daarna ook bovengronds op afgesloten bouwplaatsen en bij succes uiteindelijk op de openbare weg.

Techniek

De voertuigen zijn uitgerust met een systeem met sensoren. Die sensoren zijn in staat om de omgeving en vormen in de mijn vast te leggen en de route die het voertuig af moet leggen. Die informatie wordt vervolgens gebruikt om de juiste stuurbewegingen, versnellingen en snelheid te regelen, zodat de vrachtauto zonder bestuurder kan rijden. In de daaropvolgende ritten blijven deze sensoren overigens nog steeds de omgeving scannen. Zo wordt gegarandeerd dat het voertuig stopt als er zich iemand op het pad bevindt en wordt de route nog verder geoptimaliseerd.

De onbemande, zelfrijdende vrachtauto’s zijn in staat om sneller in de mijnen te kunnen werken. “De trucks kunnen non-stop rijden en dankzij de exacte routeplanning en constante snelheid is er geen sprake van opstoppingen en kunnen laad- en lostijden worden ingekort”, legt Volvo uit. “Na gecontroleerde explosies in de mijn moeten chauffeurs normaliter wachten totdat de mijningang is geventileerd. Met zelfrijdende trucks zijn er geen beperkingen.”

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is redacteur voor Zelfrijdendvervoer.nl en OVPro, het vakblad over het openbaar vervoer in Nederland en buitenland

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.