Tesla Retail Center

Tesla lanceert eigen verzekering voor zelfrijdende auto

gebruikt

Tesla heeft zelf een verzekeringsprogramma ontwikkeld voor zelfrijdende auto’s. Hiervoor is de autobouwer een samenwerking aangegaan met de Chinese verzekeringsmaatschappij AXA General en met het Australische QBE Insurance. Het nieuwe verzekeringsprogramma heet InsureMyTesla en geldt dus ook alleen voor zelfrijdende Tesla’s, meldt de nieuwssite Electrek.

De verwachting is dat zelfrijdende voertuigen de verzekeringsmarkt flink overhoop gooien, omdat het aantal ongelukken in het verkeer waarschijnlijk fors daalt wanneer er meer zelfrijdende voertuigen komen. Dit betekent ook beduidend minder schade. Daarentegen veroorzaakte een Tesla op autopilot enkele maanden geleden nog een dodelijk ongeluk.

Kenmerken

In de polis van Tesla worden in ieder geval de volgende zaken gedekt:

  • Volledige dekking van schade of verlies als dit per ongeluk wordt veroorzaakt
  • Vervanging van de auto door een nieuwe auto van hetzelfde model en serie als het voertuig kapot gaat binnen 36 maanden na de eerste registratie
  • Dekking van schade aan de Tesla Home Wall connector
  • Keuze van reperatieservice
  • Het recht op een huurauto na diefstal of een ongeluk
  • Vervanging van kapotte sloten of sleutels die kwijt zijn geraakt

De kosten voor deze polis zijn niet helemaal zeker, maar naar verluidt moet voor deze verzekering minimaal 900 dollar per jaar worden betaald; iets meer dan 800 euro. Wel kunnen voorlopig alleen inwoners van Hong Kong en Australië deze verzekering afsluiten.

Betrokkenheid

Echt vreemd is het niet te noemen dat Tesla zelf verzekeringen gaat aanbieden. Het blijkt vaak lastig voor verzekeringsmaatschappijen om de juiste verzekering aan te bieden voor zelfrijdende voertuigen. De verwachting is daarom al langer dat steeds meer automerken zelf een verzekering aan zullen bieden bij de zelfrijdende auto.

Overigens maakte de Britse verzekeraar Adrian Flux in juni ook al bekend een verzekering te hebben ontwikkeld voor zelfrijdende auto’s. Die verzekering biedt in ieder geval dekking bij hacking van het systeem en bij het falen van de software. Adrian Flux liet destijds weten de eerste in het Verenigd Koningrijk te zijn die een verzekering voor zelfrijdende auto’s aanbood.

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is redacteur voor Zelfrijdendvervoer.nl en OVPro, het vakblad over het openbaar vervoer in Nederland en buitenland

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.