Russische zoekmachine werkt ook aan zelfrijdende auto

Het Russische Yandex wil in de toekomst een zelfrijdende bus op de markt brengen. Het bedrijf is vooral bekend van zijn gelijknamige zoekmachine en is een samenwerking gestart met onder meer de Duitse autobouwer Daimler en de Russische vrachtauto-producent Kamaz. Ook enkele door de Russische overheid gefinancierde onderzoekers helpen mee.

Doel van het partnerschap is de ontwikkeling van een zelfrijdend busje dat maximaal twaalf mensen kan vervoeren en zo’n tweehonderd kilometer kan rijden op een laadbeurt. Yandex is hierbij verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de software die nodig is in een dergelijk voertuig, waaronder stemherkenning.

Shuttlebus

Als alles volgens planning verloopt, vinden de eerste tests met de zelfrijdende bus plaats in 2017. Uiteindelijk moet het leiden tot een voertuig dat als een soort shuttlebus dienst kan doen in Rusland. Of de betrokken bedrijven ook plannen hebben om het voertuig elders in de wereld te laten rijden, is nog niet duidelijk.

Yandex is niet het eerste bedrijf dat bekendheid verwierf met een zoekmachine en de laatste jaren besloot om ook in de markt voor zelfrijdende auto’s te stappen. De Amerikaanse internetgigant Google voert momenteel volop testen uit met autonome voertuigen, terwijl het Chinese Baidu ook stappen heeft gezet in die richting.

Bron foto: Yandex

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

1 reactie op “Russische zoekmachine werkt ook aan zelfrijdende auto”

Stef Bouwhuis|31.08.16|14:06

Alle vormen van shuttles (personen en goederen) kunnen straks chauffeurloos aangeboden worden. dat is pas de eerste stap, maar dat kan redelijk snel. Dat kan een heel openbaar vervoersysteem vervangen en verbeteren!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.