Toyota

Toyota aan de slag met ontwikkeling deels zelfrijdende taxi’s

Autofabrikant Toyota Motor Corporation gaat samenwerken met de Japanse beroepsvereniging voor taxibedrijven om zo taxi’s te ontwikkelen die deels zelfrijdend zijn. De fabrikant denkt dat zelfrijdende kenmerken in een taxi de werkdruk voor de chauffeurs kunnen verlichten en nieuwe klanten zullen trekken. Deze nieuwe taxi moet in 2017 op de markt komen.

Door deze samenwerking krijgt Toyota de mogelijkheid om data van taxi’s in Tokio te verzamelen en te analyseren. Bij de Federatie van taxibedrijven zijn nu al 15.000 taxibedrijven aangesloten met in totaal 200.000 taxi’s. Op die manier wil Toyota informatie krijgen over de verkeersomstandigheden en de staat van de weg en dit is nodig om een nieuwe, moderne taxi te ontwikkelen.

Nieuwe klanten

Toyota en de branchefederatie hebben bovendien afgesproken om te investeren in de ontwikkeling van specificaties die ervoor moeten zorgen dat taxi’s meer comfortabel, veiliger en gebruiksvriendelijker worden. Daarvoor worden de nieuwe taxi’s hoogstwaarschijnlijk uitgerust met systemen die de chauffeur assisteren, zoals een rem-assistent. Bovendien moeten de taxi’s de rit prettiger maken voor de reiziger, onder meer door een zogenaamd human-machine interface, waardoor interactie tussen passagier en computer mogelijk is.

Deze systemen moet nieuwe klanten trekken. Zo moeten alle diensten in deze deels zelfrijdende taxi’s in meerdere talen worden aangeboden. Dit moet ervoor zorgen dat toeristen vaker in deze taxi’s stappen. Ook wordt de nieuwe taxi uitgerust met een bredere deur en een lage vloer, zodat ouderen gemakkelijker in en uit de taxi kunnen stappen. Toyota hoopt overigens in 2020 een auto op de markt te kunnen brengen die op snelwegen autonoom kan rijden.

Gezamenlijk onderzoek

Toyota begeeft zich al langer op de taximarkt en is onlangs een partnerschap aangegaan met taxidienst Uber. Bovendien investeert Toyota 1 miljard pond in een onderzoeksinstituut dat kunstmatige intelligentie onderzoekt en zet het bedrijf stappen op het gebied van auto-delen, autonoom rijden en andere mobiliteitsoplossingen.

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is redacteur voor Zelfrijdendvervoer.nl en OVPro, het vakblad over het openbaar vervoer in Nederland en buitenland

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.