Olli, Local Motors, IBM

Zelfrijdend voertuig kan ‘praten’ met passagiers

Local Motors heeft onlangs het eerste zelfrijdende voertuig gepresenteerd dat is uitgerust met zogenaamde ‘cognitive computing capabilities’. Dit intelligente systeem stelt het voertuig in staat om te communiceren met de aanwezige passagiers in het busje, bijvoorbeeld over de angst van passagiers om rondgereden te worden door een voertuig zonder chauffeur of over de omgeving waardoor het voertuig rijdt. Deze techniek is ontwikkeld door IBM Watson. 

De ‘Olli’ zoals het voertuig is gedoopt, werd onthuld tijdens de officiële opening van een nieuwe vestiging van Local Motors in het Amerikaanse National Harbor. In dit voertuig is ruimte voor 12 passagiers en het is uitgerust met zeer geavanceerde technologie, waaronder dit systeem waarmee de Olli in staat is om vragen van de passagiers te beantwoorden.

Geavanceerde technologie

De Olli is uitgerust met de IBM Watson Internet of Things (IoT) en is het eerste voertuig dat met behulp van de mogelijkheden voor cognitieve dataverwerking ook in staat is om transportdata te analyseren en hiervan te leren. Er zijn sensoren toegevoegd, die steeds worden aangepast als de behoeftes en lokale voorkeuren van de passagier duidelijker worden.

Passagiers kunnen tijdens hun reis met het voertuig converseren en de Olli begrijpt bepaalde vragen en kan deze beantwoorden. Het voertuig kan reageren op vragen over de werking van Olli, de bestemming en waarom het voertuig bepaalde keuzes in het verkeer maakt. Ook kunnen reizigers het voertuig vragen om naar een bepaalde bestemming te rijden en begrijpt het zelfs de vraag ‘zijn we er al’.

Aanbevelingen

De bus heeft verder kennis over de omgeving waarin het voertuig rijdt. Passagiers kunnen vragen naar aanbevelingen voor leuke toeristische bestemmingen op basis van persoonlijke voorkeuren of voor goede restaurants. Local Motors wil met deze extra aanvulling de reis in een zelfrijdend voertuig prettiger, meer comfortabel en interactief maken voor reizigers.

De Olli wordt sinds juni al ingezet op publieke wegen in Washington DC. Later dit jaar moet het voertuig ook gaan rijden in Miami-Dade County en in Las Vegas. “IBM is heel enthousiast over deze samenwerking met Local Motors. We zijn erg nieuwsgierig naar de mogelijkheden in een wereld met zelfrijdende voertuigen en we willen de passagiers een persoonlijke, comfortabele reis bieden, terwijl we tegelijkertijd de toekomst van het vervoer willen revolutioneren”, aldus Harriet Green van IBM.

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is redacteur voor Zelfrijdendvervoer.nl en OVPro, het vakblad over het openbaar vervoer in Nederland en buitenland

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.