Jaguar Land Rover komt met off-road autonoom rijden

Jaguar Land Rover heeft off-road technologie onthuld waarmee toekomstige zelfrijdende auto’s over ieder terrein kunnen rijden. Volgens onderzoeksleider Tony Harper moeten bestuurders van de auto’s van de toekomst niet beperkt worden in het gebruik van hun geautomatiseerde bolides op vaste routes. “Wanneer de bestuurder van de weg gaat, moet deze ondersteuning doorgaan.”

JLR heeft nog niet bekendgemaakt wanneer de systemen klaar zijn voor productie, maar de verwachtingen zijn dat dit gelijk op gaat met de voorspelling van BMW, die in 2021 een volledig autonoom voertuig wil hebben staan.

Sensoren

De ‘Surface identification en 3D path sensing’-technologie maakt gebruik van camera’s, radar, ultrasonic en LIDAR-sensoren om de auto een beeld van 360 graden om zich heen te verschaffen en zo de omgeving compleet in beeld te hebben. Volgens JLR zijn de sensoren zodanig geavanceerd, dat ze de eigenschappen van de oppervlakte kunnen inschatten op de breedte van een autoband, zelfs in regen of sneeuw.

De sensoren scannen vijf meter vooruit, en kunnen de auto laten reageren met Terrain Response zodat deze afgesteld is op de ondergrond. Met een andere techniek, Overhead Clearance Assist, worden met camera’s obstakels zoals laaghangende takken herkend en ontweken of geven de bestuurder een waarschuwingssignaal.¬†Terrain-Based Speed Adaption zoekt naar gaten in de weg, stilstaand water en ruw terrein en laat daar de auto op afremmen.

Onderlinge communicatie

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.