‘Zelfrijdende auto gaat files komende jaren niet oplossen’

De zelfrijdende auto gaat de dichtslibbende knelpunten op het Nederlandse wegennet de komende tien jaar niet oplossen. Daarom is het niet onverstandig om te investeren in meer rijstroken en snelwegen. Dat stelt Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland.

Verhagen vertelt dat, wanneer er niets gebeurt, het aantal files over tien jaar met 30 procent is gegroeid. Er is ruim 8 miljard euro tekort om dat doemscenario tegen te gaan. Die problemen waren door de recessie de afgelopen jaren nog niet echt merkbaar, maar worden met het aantrekken van de economie steeds duidelijker zichtbaar.

Files

“Er zijn nu al talloze knelpunten”, vertelt Verhagen. “En met de groeiende economie zie je hier het aantal files alleen maar toenemen. Het kabinet heeft hier de afgelopen veel op bezuinigd, en dit is het gevolg. We zullen dus bij moeten bouwen.”

“We zullen het met alleen de zelfsturende auto niet redden om de verstopping van wegen te voorkomen”, stelt Verhagen. “Er is ook behoefte aan veel extra spoor en gewoon asfalt. Het is een mix van goede planning, uitbreiding, nieuwe technieken en innovatie.”

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.