Amerika komt met nieuwe regels voor zelfrijdende auto in juli

De Amerikaanse overheid werkt momenteel aan nieuwe wetgeving voor autonoom rijdende voertuigen. Komende maand moeten nieuwe regels worden bekendgemaakt door de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), een overheidsorgaan dat zich bezighoudt met de veiligheid op Amerikaanse wegen.  Daarmee moet de komst van zelfrijdende auto’s worden vergemakkelijkt, omdat nieuwe regels flexibeler zijn dan de bestaande.

Dat zei Mark Rosekind van de NHTSA woensdag tijdens een bijeenkomst over autotechnologie. De nieuwe wetgeving richt zich op diverse gebieden, onder meer zorgen voor uniform beleid in verschillende Amerikaanse staten en het structureren van vrijstellingsmogelijkheden. Concrete wijzigingen werden nog niet meegedeeld.

Autobouwers

Met de veranderingen wordt tegemoet gekomen aan de wensen van diverse autobouwers, die vaart willen maken met de ontwikkeling van zelfrijdende technologie. Onderdeel daarvan is het testen van nieuwe modellen op de openbare weg.

Maar wettelijke hobbels kunnen hierbij nogal eens in de weg staan. Aanpassingen zijn daarom gewenst, zeker ook omdat beleid per staat verschilt. Zo is Nevada bijvoorbeeld al heel ver met het aanpassen van wetgeving, terwijl andere staten juist weer wat achterblijven.

Rosekind sluit niet uit dat er in de toekomst een aparte afdeling binnen de NHTSA komt voor de juridische behandeling van automatisch rijdende voertuigen.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.