Autonomous car, Nissan

Britse verzekeraar biedt verzekering voor zelfrijdende auto

Bron: Nissan

De Britse verzekeraar Adrian Flux heeft een verzekering ontwikkeld voor zelfrijdende auto’s. De bestuurder zal onder andere verzekerd zijn met zijn auto als de software faalt, als de auto gehackt wordt en als de auto een ongeluk veroorzaakt doordat een software-update niet per direct is uitgevoerd.

De verzekeraar stelt de eerste te zijn in het Verenigd Koninkrijk die een verzekering voor zelfrijdende auto’s aanbiedt. Adrian Flux geeft al aan dat de polis in de loop van de jaren ongetwijfeld verder aangepast zal worden, in lijn met de technologische ontwikkelingen op het gebied van autonoom rijden.

Autonome dekking

De verzekering dekt alles wat bij een gewone auto ook gedekt wordt. Adrian Flux heeft daar een aantal elementen aan toegevoegd waarbij een ongeluk veroorzaakt kan worden door de auto in plaats van de bestuurder:

  1. Verlies of schade aan je auto veroorzaakt door hackers of een poging tot hacken van de technologie of andere software
  2. Het uitvallen van satellietsignalen waardoor het navigatiesysteem van de auto niet meer werkt
  3. Updates aan de software, firewall en navigatiesystemen van de auto die niet binnen 24 uur na notificatie zijn geïnstalleerd
  4. Verlies of schade aan de auto wanneer de bestuurder in had kunnen grijpen bij falen van de technologie

Aansprakelijkheid

Punt 1 en 2 spreken redelijk voor zich. Bij punt 3 is het belangrijk om te zien dat de eigenaar van de zelfrijdende auto dus in alle gevallen binnen 24 uur zijn software en hardware moet updaten wanneer hij hier van de auto een melding van krijgt. Gaat er binnen die periode iets fout met de technologie waardoor een ongeluk ontstaat, ben je verzekerd. Gebeurt het na die 24 uur, dan ben je waarschijnlijk zelf verantwoordelijk.

Ook punt 4 is interessant. Daarin ben je als bestuurder gedekt wanneer de software in de auto faalt en een ongeluk veroorzaakt, terwijl je het misschien had kunnen voorkomen door zelf de rem in te trappen of bij te sturen. Dit wordt je niet kwalijk genomen; je bent hier gewoon voor verzekerd.

Stap voorwaarts

De verzekeraar hoopt met de driverless car insurance policy de discussie rondom de aansprakelijkheid van auto en bestuurder bij autonome voertuigen een ‘nieuwe en interessante stap vooruit te brengen. “We hebben de verzekering ontwikkeld voor mensen die autonome of zelfrijdende systemen in hun huidige auto hebben, of mensen die er over nadenken om een auto te komen met zulke systemen zoals autopilot.”  Als voorbeeld noemt de verzekeraar Tesla’s Model 3.

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.