Helft automobilisten wil geen zelfrijdende features in auto

Bron: Jaguar Land Rover

Lang niet alle automobilisten zitten te wachten op zelfrijdende auto’s. Uit een onderzoek van de Universiteit van Michigan blijkt zelfs dat bijna de helft niet eens behoefte heeft aan ondersteunende systemen zoals Adaptive Cruise Control en Lane Assist. 

Het onderzoek werd uitgevoerd in april onder 618 rijbewijsbezitters van 18 jaar en ouder in de Verenigde Staten. Hen werd een aantal zaken voorgelegd met betrekking tot zelfrijdende voertuigen.

Deels zelfrijdend

De respondenten werd een situatie voorgelegd waarin autofabrikanten nu verkeren: in welke mate maken we een voertuig zelfrijdend? Daarna werd ze gevraagd welke van de drie niveaus van automatisering ze zelf graag voor hun auto zien: niets zelfrijdend (niveau 1), deels zelfrijdend (niveau 2) of geheel zelfrijdend (niveau 3).

De resultaten zeggen veel over de scepsis die nog heerst bij mensen over zelfrijdende auto’s. 45,8 procent van de deelnemers geeft de voorkeur aan het eerste niveau; niets zelfrijdend aan de auto en alle controle bij de bestuurder. 37,8 procent geeft de voorkeur aan een deels zelfrijdend voertuig met ondersteunende systemen, terwijl slechts 15,5 procent het liefst een compleet zelfrijdende auto in zijn bezit heeft.

Onveilig voelen

Die resultaten zijn onlosmakelijk verbonden met het hebben van een veilig gevoel in de auto, zo bleek later in het onderzoek. Ruim 37 procent maakt zich namelijk grote zorgen over het meerijden in een zelfrijdende auto, terwijl over een deels zelfrijdende auto slechts 17 procent zich zorgen maakt.

Niet meer dan 9,7 procent maakt zich compleet geen zorgen over het rijden in een zelfrijdende auto, tegenover 16,5 procent voor deels zelfrijdende voertuigen. Ook dit is veelzeggend over de manier waarop momenteel nog gekeken wordt naar zelfrijdende auto’s. De autonome voertuigen gaan er ongetwijfeld komen, maar bijna 95 procent van de deelnemers aan dit onderzoek zegt altijd een stuur, gaspedaal en rem of andere controlemiddelen tot zijn of haar beschikking te willen hebben.

Auteur: Lars Verpalen

2 reacties op “Helft automobilisten wil geen zelfrijdende features in auto”

Tibor Strausz|26.05.16|11:45

grappig. hebben al deze mensen ook een hekel aan cruisecontrole of een vaatwasser 😉

het zal de ontwikkeling niet tegenhouden en de ervaring bij de tesla is goed. ben erg benieuwd hoe de acceptatie is bij de ov-ers. deze zijn gewend om door iemand anders verplaatst te worden.

Hans Kuipers|27.05.16|16:24

Men wilde vroeger ook geen abs, airco, automaat, cv en cruise control. Nederlanders overschatten enorm hun rijkwaliteiten! Zou het waarderen indien er bij het onderzoek leeftijdscategorieën vermeld zouden worden.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.