Europees adviesbureau: zelfrijdende auto moet rijexamen doen

Auto’s die in grote mate zelfstandig kunnen rijden, moeten ook een rijexamen afleggen. Dat zegt het Europese adviesbureau ETSC, dat de Europese Commissie en alle 28 EU-lidstaten adviseert over mobiliteit en verkeersveiligheid. Ook vindt het bureau dat automobilisten regelmatig bijgespijkerd moeten worden over hoe om te gaan met nieuwe zelfrijdende functies.

De European Transport Safety Council (ETSC) schrijft over Europese wetgeving voor rijexamens in het rapport ‘Prioritising the Safety Potential of Automated Driving in Europe’. Het document beschrijft de ontwikkeling van zelfrijdende mobiliteit in de komende jaren en de mogelijke problemen die dit met zich meebrengt. Tevens worden aanbevelingen gedaan om deze problemen te tackelen. Het advies is gericht aan beleidsmakers van zowel landelijke als Europese overheden.

Rijexamen

De ETSC adviseert de Europese Commissie om zelfrijdende auto’s een nog te ontwikkelen rijexamen te laten doorstaan. “Herzie standaarden om alle nieuwe veiligheidsfuncties van geautomatiseerde voertuigen in kaart te brengen. Laat deze voertuigen een test doen die vergelijkbaar is met een rijexamen voor mensen, zodat kan worden ingeschat of deze functies ook risicovolle scenario’s aan kunnen.”

Het bureau beveelt Brussel tevens aan bestaande regels omtrent rijexamens te herzien vanwege de opkomst van geautomatiseerde voertuigen. Volgens het bureau is het een overweging waard om het omgaan met zelfrijdende systemen onderdeel te maken van het rijexamen. “Zorg er daarnaast voor dat automobilisten ook na het behalen van hun rijbewijs regelmatig updates krijgen, omdat de technologie zich blijft ontwikkelen.”

Lesprogramma

Ook de rijopleiding moet worden aangepast. Zo moet een lesprogramma worden ontwikkeld zodat automobilisten begrijpen hoe en wanneer ze de nieuwe technologie in de auto kunnen gebruiken en wat de voordelen en beperkingen ervan zijn. Advies aan individuele lidstaten is om een lesplan te ontwikkelen zodat automobilisten semi-zelfrijdende voertuigen kunnen gebruiken en veilig kunnen switchen tussen zelfrijdend en zelf rijden.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.