Spoorvervoerder Deutsche Bahn wil zelfrijdende auto’s inzetten

Konzernzentrale der Deutschen Bahn AG am Potsdamer Platz in Berlin

Het Duitse vervoersbedrijf Deutsche Bahn wil in de toekomst ook met zelfrijdende auto’s rijden. Dat heeft topman Rüdiger Grube onlangs gezegd in een interview. Hij zegt daarin dat DB met zekerheid vloten van autonoom rijdende voertuigen wil hebben en noemt het een ‘groot project’.

Deutsche Bahn is de Duitse tegenhanger van NS en is één van de grootste vervoerders van Europa. Een slogan van het bedrijf is reistijd is ‘quality time’, waarmee het doelt op de mogelijkheid om te werken tijdens het reizen met de trein. Als zelfrijdende auto’s dat in de toekomst ook mogelijk maken, vindt Grube het belangrijk om ook in die markt actief te zijn.

Tijdspad

Het is niet duidelijk welk tijdspad de topman in gedachte heeft en wat voor voertuigen het moeten worden. Ook is niet helder hoe deze nieuwe vorm van mobiliteit wordt ingezet. Zo kan het dienst doen als vervanger van de trein, maar ook als mogelijkheid om reizigers van hun huis naar het station te laten rijden. Hoe dan ook, de DB-directie is ervan overtuigd dat robotauto’s een onderdeel uit gaan maken van de toekomstige bedrijfsactiviteiten.

De opkomst van zelfrijdende technologie kan er ook voor zorgen dat de behoefte aan machinisten afneemt. Grube verwacht echter dat dat nog wel even duurt. Volgens hem kunnen treinen pas over één of twee decennia vanuit de centrale worden bestuurd.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.